19 Грудня 2018
Новини

Невідомий Луцьк: у палаці на Волині була масонська ложа

Невідомий Луцьк: у палаці на Волині була масонська ложа

Вчора, 18 грудня, у Луцьку вкотре інтелігенція міста зібралася на "Файну гутірку". Спікером проекту була луцький історик Тетяна Яцечко-Блаженко, яка розповіла понад 20 цікавих та маловідомих фактів, пов'язаних із історичною Волинню.

Дослідниця та викладачка університету СНУ імені Лесі Українки повідомили маловідомі і доволі несподівані факти про історичний Луцьк - пише Район. Луцьк.

До прикладу, у Заборолі, що під Луцьком, колись стояв палац. Його перебудував італійський архітектор Генрик Іттар для родини Чернецьких. Наприкінці XVIII століття родина Радзивілів запросила його на Волинь. 

"Файна гутірка" у Луцьку
На початку XIX століття Генрик переїхав жити у місто Дубно, щоб реставрувати місцевий замок. Архітектор помер у 1850 році у селі Тростянець. Подейкують там і лишились його останки.

«Цей архітектор зустрічається у переліках найвідоміших у світі того часу. Тобто, це постать, можливо для нас не дуже відома, але у світі його знають. І на території історичної Волині він будував чимало», – розповіла Тетяна Яцечко-Блаженко.

Як зазначає дослідниця, у палаці Флоріана Чернецького у Заборолі колись розташовувалось масонське ложе. 

Масони ж відомі своїми морально-етичними рухами і таємністю організації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему