18 Грудня 2018
Новини

Митрополит Михаїл пояснив, чому не очолив нової православної церкви

Митрополит Михаїл пояснив, чому не очолив нової православної церкви

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл розповів, чому не став Предстоятелем Православної церкви України.

Про це він розповів у вівторок, 18 грудня, під час прес-конференції, - повідомляє "Перший соціальний".

Нагадаємо, у суботу, 15 грудня, у Києві відбувся собор, під час якого створили Православну церкву України. Митрополит Михаїл був одним з кандидатів на предстоятеля нової структури. Однак він зняв свою кандидатуру.

«Процедура, яку ми повинні були пройти на соборі – це розпуск Київського патріархату для утворення нової церкви. Однак засідання дуже довго не могло розпочатись через відсутність голови Філарета.

А коли він прийшов, то вступна його промова полягала в тому, що ми не можемо піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Єпіфанія, можемо програти у виборі предстоятеля церкви.

Мовляв, є інший кандидат, який виграє. Через це Філарет сказав, що в такому випадку він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у соборі», - пригадав митрополит Михаїл.

«Були гарячі дискусії між мною і патріархом Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів разом зі мною покинула Теплу Софію і пішла в Велику Софію. Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру», - додав він.

Владика розповів, що під час собору декілька разів зустрічався з Президентом Петром Порошенком і патріархом Філаретом.

«Це була просто розмова про майбутнє церкви України. Позиція Президента була – давайте домовлятись, тому що для України це вирішальний момент», - пояснив духівник.

«Я зважив на те, що чекає нас у майбутньому, а це розділення, кілька православних церков, звинувачення Константинопольського патріарха в тому, що даремно з нами зв’язався, звинувачення росіян в тому, що ми тут не можемо розібратись. І я вирішив зняти свою кандидатуру на користь єдиної української церкви», - розповів Михаїл.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему