17 Грудня 2018
Новини

Митрополит Епіфаній розповів про Крим, Донбас та спілкування з Московським патріархатом

Митрополит Епіфаній розповів про Крим, Донбас та спілкування з Московським патріархатом

Новообраний глава єдиної помісної православної церкви в Україні митрополит Єпіфаній заявив, що необхідно повернути захоплений проросійськими окупантами Крим і звільнити Донбас. Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Митрополит зазначив, що вірить в довгоочікуваний справедливий мир, який скоро настане завдяки молитвам українців. Він пообіцяв, що буде працювати над розвитком церкви, яка в підсумку стане духовною основою і опорою для країни в цей непростий для неї період.

«…ми будемо виважено працювати на розбудову церкви, яка буде духовною основою та опорою нашої української держави у цей нелегкий час випробувань. Ми маємо окупований Крим, ми повинні його повернути, ми маємо частково окупований Донбас, і ми віримо, що Господь за нашими молитвами пошле нам довгоочікуваний справедливий мир», – зазначив він.

За словами Єпіфанія, його першими кроками буде повноцінне завершення об’єднання. Як тільки він отримає від Вселенського патріарха томос про автокефалію, то приступить до створення відповідних керівних органів церкви.

«Є багато роботи по формуванню. Але ми будемо це робити спокійно, мудро, виважено, тому що потрібно працювати так, щоб це об’єднувало», – підкреслив митрополит.

На питання про те, як він буде спілкуватися зі священнослужителями Московського патріархату, Єпіфаній відповів, що після отримання томосу буде працювати над цим, а саме спілкуватися, проявляти ініціативу і взаємоповагу.

«На цій основі, я думаю, поступово вони зрозуміють, що немає іншого виходу, як бути в цій єдиній українській церкві і разом будувати наше майбутнє», – додав Єпіфаній.

Також митрополит в коментарі журналістам розповів, як проходило голосування на Об’єднавчому соборі в Софійському храмі. Спочатку кожен архієрей міг висунути свою кандидатуру на пост предстоятеля, потім було рейтингове голосування: присутнім роздали бюлетені з іменами кандидатом. Вибори глави церкви проходили в два етапи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ МП терміново скликає синод

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему