13 Грудня 2018
Новини

"Українці не повинні платити жодної гривні за газ", - думки експертів

Плата за газ, подорожчання комуналки – болюче питання для кожного пересічного українця. Однак за твердженням експертів, українці взагалі не повинні платити за газ, в усього разі не таку ціну, як зараз встановили.

Так, за останніми даними, з 1 листопада плата за кубометр газу зросла для українців майже на 2 гривні і сягнула позначки 8,59 грн. за кубометр.

«Ціни з 1 листопада на газ виростуть тільки на 23,5%, а не на 60%. Це те, що нам вдалося неймовірними зусиллями досягти внаслідок цих переговорів [з Міжнародним валютним фондом]», – сказав Гройсман на засіданні Кабінету міністрів, присвяченому питанню підвищення цін на газ для населення.

Однак не все так просто. Як запевняють експерти, підвищення ціни на газ можна було уникнути.

«Більшість українців не знає, що МВФ не вимагав збільшувати газову ціну для українців.  Вимогою МВФ було створення збалансованого бюджету. Підвищити газову ціну зобов'язався сам Кабмін і вказав це в Меморандумі», - зазначив керівник спецпроектів НТЦ «Психея» Г.Рябцев.

Але, як бачимо, держчиновники вирішили проблему за рахунок зростання тарифів для населення.  Наскільки піднімуть тарифи - глава Міненерго не пояснив.

«До літа 2019 року можемо побачити промислову ціну в 14000 гривень за 1000 м3», - зробив прогноз директор Інституту енергостратегії Ю.Корольчук.

Жирну крапку в дебетах про правомірність подорожчання ціни на газ поставив відомий громадський діяч, один із розробників Конституції України Віктор Шишкін. На його переконання, українці взагалі не повинні платити за газ, адже це їх конституційне право:

«Ми забули, і особливо наша влада вже 20 років постійно забуває про 13-14 статті Конституції, за якими земля – національне багатство всього українського народу і надра, що перебувають в ній, є також багатством народу. Отже газ, за який ми платимо, це наш газ. Ми самі платимо за газ, власниками якого ми є. Це суперобман. Ми повинні платити за роботу газовидобувним компаніям, за витрати: технології, амортизацію, працю. Ми повинні платити за їхні послуги, за постачання газу, а не сам газ. Платити комусь за те, що належить нам усім, - неправильно. За такі рішення, як підвищення плати за газ, і Порошенко, і усі уряди повинні сидіти на лаві підсудних».

Однак на сьогодні картина доволі невтішна. У Меморандумі Україна взяла на себе зобов'язання підвищити тарифи на 23,5%.  А з часом газові ціни вирівняються для населення і підприємств, тому ймовірніше ми будемо платити ще більше за те, що і так належить нам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, Політика
В тему