7 Грудня 2018
Новини

Українські школярі зможуть отримати атестат і не ходити до школи

Українські школярі зможуть отримати атестат і не ходити до школи

Домашня наука стає все більш популярною в Україні. У Міносвіти обговорюється проект про індивідуальні форми навчання.

Документ уточнює положення освітньої реформи і розкриває нюанси кожного з персональних видів навчання. Їх три - екстернат, сімейне навчання та педагогічний патронаж. І якщо екстернат був присутній в документах і раніше, то патронаж і сімейне навчання з'явилися вперше.

Згідно з проектом, перевестися на екстернат і навчання вдома можна буде не пізніше, ніж за три місяці до річної контрольної. Норма не стосується переведення дітей з окупованих територій, учнів за кордоном і тих, хто потребує педпатронажу. При цьому умови зарахування на екстернат залишаться не змінними. На нього можуть претендувати ті діти, які не закінчили школу або не пройшли річне оцінювання за станом здоров'я, через проживання / навчання за кордоном або на неконтрольованої території, а ще іноземці.

Екстерном зможуть скористатися діти, що випереджають програму, але це доведеться довести на іспиті перед комісією. Для переходу дитини на таку форму батькам потрібно подати директору школи заявку з підтверджуючими документами (наприклад, довідку про стан здоров'я). До кінця року зараховані на екстернат зобов'язані пройти річну атестацію з усіх предметів за один або кілька класів. Діти, зараховані на екстернат через прискорене оволодіння програмою, зможуть продовжувати вчитися в такій формі тільки за умови отримання оцінок з усіх предметів не нижче 7 балів. Інакше їх можуть знову повернути за парти.

А ось сімейне навчання хочуть зробити доступним майже для всіх школярів - крім дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та перебувають на особливому обліку. Разом із заявою на ім'я директора потрібно буде пред'явити і довідку про відсутність такого статусу. Під час сімейного навчання діти писатимуть контрольні чотири рази на рік. Позбавити права отримувати сімейну освіту можуть за оцінки нижче 4-х балів та неявку на атестацію.

У той же час для учнів в сільських школах (за умови, що в класі менше 5 осіб) дітей з інвалідністю, які хворіють та лікуються на стаціонарі / амбулаторно більше місяця, передбачили педагогічний патронаж. Він передбачає уроки зі шкільним учителем в умовах, найбільш сприятливих для дитини - наприклад, вдома або в лікарні. Для оформлення патронажу батькам потрібно подати все ту ж заяву директору, але додати до неї комплексну оцінку розвитку дитини або висновки лікарської комісії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему