3 Грудня 2018
Новини

На Волині у неплатників зарплат арештовують майно

На Волині у неплатників зарплат арештовують майно

Всього з початку року на користь працівників з підприємств-боржників державні виконавці територіальних органів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області стягнули понад 1,9 млн грн невиплаченого заробітку та інших пов'язаних виплат.

Як розповів начальник юстиції Волині Антон Кустик, на залишку на виконанні в територіальних органах ДВС Головного територіального управління юстиції перебуває 115 виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами, на 3 млн грн. відносно 10 боржників. Найбільшими серед яких є наступні: у відділі примусового виконання рішень ДП «Волиньвугілля» – 1,4 млн грн; ДП «Шахта №1 Нововолинська» – 417 тис. грн. У Луцькому районному відділі ДВС ВАТ «Волиньрибгосп» – 440 тис грн; ДП «Луцький КХП №2» – 292 грн. У Володимир-Волинському міськрайонному відділі ДВС Приватна фірма "Корнет" – 219 тис. грн. У Першому відділі ДВС міста Луцьк ДАК «Хліб Україна» – 89 тис. грн. У Ківерцівському районному відділі ДВС Редакція Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» – 61 тис. грн.

Варто зазначити, що при пред'явленні до виконання виконавчого документа про стягнення заробітної плати та за іншими вимогами, що випливають із трудових відносин, стягувач звільняється від сплати авансового внеску, що становить зазвичай 2% суми боргу. При примусовому виконанні даної категорії справ державний виконавець застосовує ті ж самі заходи, що й по інших майнових стягненнях. Зокрема, в першу чергу звертається стягнення на кошти боржника, у тому числі на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах. Виконавці в процесі виконання рішення також можуть вилучати готівкові кошти у боржника в національній та іноземній валютах. У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, стягнення невідкладно звертається на належне боржнику майно, яке державний виконавець розшукує за даними Єдиних та Державних реєстрів, шляхом надсилання запитів до органів та установ, які здійснюють його реєстрацію, на підставі повідомлень сторін виконавчого провадження,перевірки наявності майна за даними балансу, який виконавець може отримати у боржника – юридичної особи або у відповідних державних органах.

Крім цього, державний виконавець перевіряє наявність майна у боржника за місцем його знаходження. Арешт на майно (кошти) накладається не пізніше наступного робочого дня після його виявлення. Платіжні вимоги на примусове списання коштів надсилаються не пізніше наступного робочого дня після накладення арешту та в подальшому не пізніше наступного робочого дня з дня отримання інформації про наявність коштів на рахунках. Опис та арешт майна здійснюються не пізніш як на п’ятий робочий день з дня отримання інформації про його місцезнаходження. У разі виявлення майна виконавцем під час проведення перевірки майнового стану боржника за місцем проживання (перебування) фізичної особи та місцезнаходженням юридичної особи здійснюються опис та арешт цього майна.

Так, відділом примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області відносно підприємства ДП «Шахта №1 Нововолинська» при виконанні виконавчих документів про стягнення з заборгованості інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами в сумі залишку на 400 826 грн, звернено стягнення на нерухоме майно боржника – приміщення котельні. За рахунок реалізації арештованого майна погашено заборгованість на суму 240 420 грн перед 12 працівниками повністю та перед 1 працівником частково. Також Луцьким районним відділом державної виконавчої служби при виконанні рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі та іншим виплатам, пов'язаним з трудовими правовідносинами відносно підприємства ДП «Луцький КХП №2» проведено опис, накладено арешт та передано на реалізацію приміщення бази відпочинку та приміщення складу, що розташовані за адресою: смт. Шацьк, вул. 50 років перемоги, 91, вартість якого на перші торги складає 1 820 705 грн. Крім стягнення на кошти та майно юридичної особи, державний виконавець може застосовувати заходи примусового характеру також щодо її керівника. Так, при ухиленні від сплати заборгованості із заробітної плати державний виконавець скеровує заяву до правоохоронних органів про притягнення керівника до кримінальної відповідальності за невиконання рішень суду або ухилення від виконання в порядку ст. 382 КК України. Тому, повне та своєчасне виконання боржником зобов'язань перед працівниками щодо виплати заборгованості з заробітної плати, звільняє його від кримінальної відповідальності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, Волинь
В тему