8 Листопада 2018
Новини

Який штраф «впаяють» пійманому євробляхареві на нерозмитненому авто

Який штраф «впаяють» пійманому євробляхареві на нерозмитненому авто

Парламент підняв штрафи за їзду на нерозмитнених «євробляхах» у десятки разів. ВР ухвалила зміни до Митного кодексу, якими встановлюються більші штрафи за користування нерозмитненими авто. Пише ТСН.

Відповідний законопроект під номером 8488 був проголосований у другому читанні та в цілому. «За» були 245 нардепів, двоє висловилися проти.

Тоді як наразі за перевищення терміну користування авто у режимі транзиту більш ніж на 10 діб штраф становить 8500 гривень, то, згідно зі змінами (ст. 470), оновлені штрафні санкції за перевищення строку від 10 до 20 діб становитимуть ті ж 8500 грн (за перших 10 діб протермінування), від 20 до 30 діб – 85 тис. грн, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тис. грн або їх конфіскація за рішенням суду. Таким чином штрафи за прострочення терміну транзитного перебування виросли до страшних сум!

Крім того, у ст. 481 ідеться про штраф за порушення терміну перебування машини в режимі тимчасового ввезення (1 рік) на рівні 17 тис. грн у разі перевищення строку на 10–20 діб, 85 тис. грн – 30 діб, понад місяць – 170 тис. грн або конфіскація.

Також нардепи сьогодні ухвалили внесення внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, де у ст. 121 віднині пропишуть штраф за незаконне користування «євробляхою». У разі першого попадання «євробляхаря» в поле зору правоохоронців він муситиме сплатити 8500 грн штрафу, а при повторному – 17 тис. грн з позбавленням права керування транспортними засобами на рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Відзначимо, що норми штрафів наберуть сили через півроку (180 днів) після набуття чинності змінами до Податкового кодексу, які були ухвалені сьогодні ж, 8 листопада, на ранковому засіданні парламенту.

Нагадаємо, віднині розмитнити автомобіль, куплений за кордоном, стане дешевше. Правда, все одно удвічі дорожче, ніж перед тим та сама машина вам обійшлася. І над цим парламентарії трудилися дві ночі, не змикаючи очей, під протести численних «євробляхарів» під стінами Ради. Власники машин на литовських і польських номерах заблокували урядовий квартал і не роз’їхалися навіть вночі. За подіями в сесійній залі мітингарі стежили, увімкнувши на вулиці трансляцію. Втім, почувши, що народні обранці все ж дали «добро» розмитненню їхніх авто, зовсім не зраділи. 

Крім того, прийняті зміни наділяють співробітників Нацполіції повноваженнями перепиняти водіїв на машинах із «єврономерами» для перевірки права керування авто і законності переміщення дорогами України. Щоб пришвидшити обмін даними між  митниками, прикордонниками і поліцією, створять єдину базу «євроблях».

Також документ встановлює, що митне оформлення автомобілів може здійснюватись у будь-якому органі доходів і зборів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Києва величезні затори через автопротест

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему