5 Листопада 2018
Новини

В Україні гучний скандал через контрабандну вакцину: невідомо якими можуть бути наслідки для дітей

В Україні гучний скандал через контрабандну вакцину: невідомо якими можуть бути наслідки для дітей

В Україні діти стали жертвами контрабандної вакцини, яку їм вкололи в одній з приватних лікарень столиці. Клініка, де три десятка мам з Києва і одна зі Львова зробили щеплення контрабандою, до сих пір запрошує пацієнтів на вакцинацію.

Мами стверджють. що серія вакцини, якою вкололи їхній дітей для України не призначалася.

Проте, спілкування на камеру і навіть без неї керівництво закладу уникає, йдеться в сюжеті ТСН.

Одна з мам, яка привела на щеплення свого 7-річного сина, попросила показати наявність документів на ліки.

«Перевіряли сертифікати, клініка, звичайно, нам їх показала. І зараз я перебуваю як на пороховій бочці, не знаючи захищений моя дитина», - відзначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою вакциною щеплюватимуть українців

Приватна клініка навіть показувала ці підробки в мережі. Але коли виявили невідповідність, тоді спробували від цих мам відхреститися.

«Клініка зайняла позицію, що ми прийшли зі своєю вакциною, вибачте, за що я тоді заплатила 1600 гривень», - розповіла адвокат ініціативної групи мам Ліна Чорноус.

Проте, розумні жінки зберегли всі чеки про надання послуг і збираються подавати до суду.

«Дітям вкололи невідомо що. Для нашої країни ці серії не призначалися. Вони заборонені до використання», - пояснила одна з мам.

Найжахливіше, що це вже не вперше. Для державних установ препарати централізовано  закуповує ЮНІСЕФ. Відповідальні клініки чекають офіційних поставок. А от нечистим на руку приватникам легше наживатися в період дефіциту через контрабанду. 

Нагадаємо, наприкінці цього літа Держлікслужба вже забороняла до використання комбіновану вакцину «Пентаксим». Вона нелегально потрапила в аптеки через Росію. І от у вересні вже інша заборона - дві серії «Інфанріксу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворі українці залишилися без популярної вакцини

Втім, як зазначають журналісти, поки єдиного реєстру обігу ліків немає, контрабандне вікно залишається відкритим. А тому перш ніж щеплювати дитину у приватному кабінеті, перевірте хоча б чи не заборонена ця серія вакцини в Україні.

Це можна легко зробити через комп’ютер на сайті Держлікслужби, або з власного смартфону.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему