20 Жовтня 2018
Новини

Гройсман мучиться докорами сумління, але піднімає ціну на газ ще на четверть

Гройсман мучиться докорами сумління, але піднімає ціну на газ ще на четверть

Починаючи із 1 листопада, тариф на газ для українців зросте на четверту частину. І це не обговорюється, бо інакше дефолт. Перед таким фактом поставив співгромадян Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, виступаючи на засіданні Кабінету Міністрів ввечері п’ятниці, 19 жовтня.

«Ціни з 1 листопада на газ виростуть тільки на 23,5 проценти. Не на 60 процентів. Це те, чого нам вдалося неймовірними зусиллями досягти внаслідок цих переговорів», – відзначив український Прем’єр, маючи на увазі тривалі перемовини із Міжнародним валютним фондом, який наполягав на ще більшому «стрибку» газових тарифів для українців.

Такий крок в уряді назвали «вимушеним, щоб Україна могла розвиватися». За словами Володимира Гройсмана, доконечна потреба піднімати ціну на газ для населення виникла через велетенські борги України перед міжнародними партнерами: «З 2005-го по 2013 рік були накопичені дуже великі борги в розмірі 50 млрд доларів, і зараз необхідно їх вертати».

Сповістивши неприємну новину, головний урядовець втішив: могло бути набагато гірше. Адже МВФ хотів, аби українці почали платити за «блакитний вогник» у домівках на 60% більше, та наші владці домовилися про підвищення «всього» на 23,5%.

Отже, з 1 листопада ціни на газ для населення в Україні виростуть одразу на четверть. За словами Прем’єр-міністра, таке рішення було дуже складним і позначиться на кожному громадянині країни, проте всіх, хто цього потребуватиме, обіцяють забезпечити субсидіями.

«Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.  А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», – віщає у зв’язку із учорашнім рішенням підвищити тарифи на газ для населення прес-служба Кабміну на офіційній інтернет-сторінці уряду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, газ, тарифи, ціни
В тему