19 Жовтня 2018
Новини

Відходимо від совка: прописку можна буде отримати через Інтернет

Відходимо від совка: прописку можна буде отримати через Інтернет

Прописка як пережиток радянської система контролю та керування міграцією відходить у минуле. У Верховній Раді  презентували проекту закону, який передбачає спрощення процедури реєстрації місця проживання в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«Підхід до реєстрації місця проживання в Україні не змінювався ще з радянських часів. Сьогодні процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання в житлі і збирати ряд довідок і підтверджень. Реформа передбачає введення принципу, за яким особі достатньо повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви. Нова система базується на повній довірі до громадян з боку держави», – пояснив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біометричні паспорти обіцяють виготовляти за тиждень

Відповідно до положень законопроекту, заяву на реєстрацію місця проживання можна буде подати звичайним способом в органі реєстрації або ЦНАП, але тепер ця послуга стане доступною і через Інтернет.

Також, згідно з проектом закону, для реєстрації чи зняття з реєстрації буде подаватися тільки одна заява; не потрібні жодні документи і узгодження; внесення відміток в паспорти про місце проживання буде необов’язковим і здійснюватиметься тільки за бажанням особи.

Проектом закону скасовується паперовий документообіг; усувається необхідність подавати громадянам довідки про місце проживання або склад сім’ї; виключається можливість дублювання реєстрації в різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацією про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання буде відповідати дійсності на момент її запиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорт України оцінили за світовим рейтингом

В автоматичному режимі реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання буде здійснюватися на підставі відомостей з державного реєстру актів цивільних станів (ДРАЦС): реєстрація місця проживання новонародженої дитини, зняття з реєстрації місця проживання померлої особи / особи, яка була оголошена померлою, повідомлення про реєстрацію місця проживання дитини у віці до 14 років в орган реєстрації за попереднім місцем проживання дитини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, прописка, закон
В тему