13 Жовтня 2018
Новини

Томос для України: якою мовою будуть проводити богослужіння в церквах

Томос для України: якою мовою будуть проводити богослужіння в церквах

За заявою Патріарха Філарета, предстоятеля УПЦ Київського патріархату , після того, як буде створена єдина помісна церква через надання Томосу Україні, богослужіння проводитимуться українською. Однак  в окремих церквах священнослужителі служитимуть на інших мовах.

«Принципово мова богослужінь повинна бути українська, і проповідувати мають українською. Але ми допускаємо, що в окремих випадках священнослужителями буде використовуватись російську чи церковнослов’янську мови, тобто, утисків щодо богослужбової мови ми не провокувати не будемо», - заявив Філарет під час перебування в Тернопільській області в рамках робочої поїздки.

Нагадаємо, що Синодом Константинопольського патріархату скасовано лист Синоду від 1686 року. Результатом цього листа, як відомо, стала  юрисдикція Москви, під яку потрапила  Київська митрополія. Скасування листа відновлює  канонічний статус  Макарія,  предстоятеля Української автокефальної православної церкви, та Філарета,  предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату.

Крім того, скасування листа змогло відкрити шлях для надання Україні Томосу. Томос отримують після того, як оберуть на «об’єднавчому соборі» предстоятеля патріархату. На цьому «об’єднавчому соборі» будуть присутніми як архієреї Української православної автокефальної церкви, так і Київського та Московського патріархатів.

Однак за заявою архієпископа Климента, представника УПЦ МП, єпархії Московського патріархату в об'єднанні українських церков  брати участі не будуть .

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, томос, богослужіння
В тему