4 Жовтня 2018
Новини

Волинські прокурори відбили в сільського бізнесмена історичну пам'ятку

Волинські прокурори відбили в сільського бізнесмена історичну пам'ятку

Господарський суд Волинської області задовольнив позов Маневицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Волинської ОДА та державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, зобов’язавши приватного підприємця звільнити та повернутидержаві приміщення пам’ятки культурної спадщини, яку суб’єкт господарювання використовував без достатніх правових підстав.

Ідеться в повідомленні прес-служби прокуратури Волині.

У селі Залісочому на Ківерцівщині тутешній бізнесмен використовував Луцьку браму міських укріплень сімнадцятого століття як крамницю. Ділок місцевого розливу використовував старовинну пам’ятку архітектури площею 43 «квадрати» як торгову точку для продажу продовольчих продуктів та іншого краму.

«Вивчаючи стан дотримання вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини, волинські прокурори встановили порушення при використанні підприємцем пам’ятки містобудування та архітектури національного значення, яка перебуває під охороною держави, – Луцької брами міських укріплень XVII сторіччя, що розташована у селі Залісоче Ківерцівського району Волинської області, – ідеться в повідомленні наглядового відомства. – Суб’єкт господарювання використовував приміщення пам’ятки площею 43 кв. м у комерційних цілях – як торговий об’єкт з продажу продовольчих та інших товарів – за відсутності укладеного в установленому законом порядку договору оренди». 

Використовуючи історичний об’єкт як магазин, чоловік керувався охоронним договором, укладеним із відділом культури Ківерцівської районної державної адміністрації у вересні 2014 року, але не погодженим, як того вимагає чинне законодавство, центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Крім того, охоронний договір не дає права використовувати пам’ятку для ведення господарської діяльності, адже у зв’язку з таким використанням втрачається її культурно-історична цінність. 

Прокурори втрутились у ситуацію та домоглися повернення пам’ятки архітектури національного значення державі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, прокуратура, архітектура
В тему