27 Вересня 2018
Новини

«Бойовик» зі стріляниною і «тітушками»: що відбувалося минулої ночі в заказнику «Воротнів» на Волині (фото, відео)

«Бойовик» зі стріляниною і «тітушками»: що відбувалося минулої ночі в заказнику «Воротнів» на Волині (фото, відео)

У ніч на 27 вересня на Волині розгортався сюжет не згірше, як у касовому бойовику: зі стріляниною, накачаними «шафками»-тітушками та озброєними лісничими.

Минулої ночі сталася стрілянина у ботанічному заказнику загальнодержавного значення «Воротнів», а саме на території «Молодіжного лісівничого центру. По активістах відкрили вогонь, і діяли стрілки під прикриттям співробітників державної лісової охорони, які підпорядковуються обласному управлінню лісового та мисливського господарства. Що спонукало лісівників покинути свої пости на територіях інших ЛМГ і вдатися до тривалої оборони так званої Школи рибалки – дізнавалися журналісти «Волинь. Громадське».

Раніше із власних джерел кореспонденти отримали інформацію, що посадові особи (державні службовці) ввечері 26 вересня використовують у власних цілях державне майно – влаштували собі пікнічок із розвагами на території Молодіжного лісівничого центру, який кілька місяців тому відкривали із величезною помпою лісівники Волині у заказнику «Воротнів».

Знімальна група приїхала на місце разом із активістами «Самооборони Волині» та громадського руху «Народний контроль». На в’їзді телевізійники побачили двох чоловіків кремезної статури, які назвалися представниками  лісової охорони і не пропускали медійників. Тим часом під’їхав наряд патрульних, викликаних активістами. Утім, правоохоронці не змогли нічим зарадити, лишень викликали слідчо-оперативну групу.

З огляду на те, що жодних законних аргументів, чому журналісти й представники громадськості не можуть пройти на територію заказника, від охоронців-амбалів (один відрекомендувався Михайлом) не почули, то рушили до Лісівничого центру, а конкретніше до Школи рибалки (її також волинські лісники називають прес-центром), де собі влаштували «свято життя» волинські посадовці.

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині фото 1

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині фото 2

Підійшовши ближче, біля будинку, де влаштували приватне частування держслужбовці, журналісти «Громадського» побачили багаття, буржуйку, волинських самооборонівців і журналістку центру «Сила Правди» Оксану Петрук. Ті розповіли, що в будівлі бачили п’ятеро чоловіків. Один із них у чому мати народила бродив біля будинку, вони щось пили і закусювали. Одне слово, усі дії цих людей нагадували приватний відпочинок. Тільки от відпочивали вони на території заказника, ще й у державній нерухомості. Після прибуття активістів і журналістів держслужбовці забарикадувалися всередині будиночка, а невдовзі їм на підмогу почали з’їжджатися цілі каравани різних автомобілів на українських і іноземних номерах, маркованих як транспорт лісової охорони.

Врешті серед цього натовпу з’явився директор Ківерцівського лісгоспу Віталій Каращук. І заявив, що не знає, які люди перебувають усередині Школи рибалки. А прибув на місце, бо йому, мовляв, повідомили, що тут зчиняється бійка. Намагався знайти лісничого, який відповідає за територію, та не додзвонився до того. Активісти ж повідомили, що лісничий зачинився у сусідньому приміщенні неподалік і нікому не відкриває. Тоді Каращук сповістив активістам і медівникам, що відкрити Школу рибалки не зможе, бо ключі є тільки в лісника. І запевнив, що будівлю в оренду вони нікому не здають.

Згодом сюди підтягнувся ще один автомобільний кортеж. З-поміж людей, які повиходили із цих машин, – Роман Колісник, син Богдана Колісника, колишнього очільника обласного управління ЛМГ часів Януковича. Нині, судячи з декларації про доходи, – провідний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів ВОУЛМГ. А очолював цю групу заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Рибчинський.

Очільник управління спершу теж налетів на активістів і журналістів, виганяючи їх, мов, перебувати у заказнику не мають права. Метався на всі боки, перешіптувався із різними особами в формі лісової охорони та в цивільному.

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині фото 3

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині фото 4

Розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині фото 5

Згодом на місці з’явилася слідчо-оперативна група, яка зафіксувала повідомлення про злочин від самооборонівця Сергія Рижкова. Останній також переконував поліцію увійти в будівлю, де замкнулися невідомі особи, адже припускав, що всередині комусь погано.

Усього за ніч до Школи рибалки з’їхалося кількадесят чоловіків та більше ніж десяток автомобілів. Вони оточили будинок та спостерігали.

Нарешті із будинка, в якому, здавалося, не було ознак життя, стали визирати люди. Врешті два чоловіки відчинили вікно і заявили, що їх замкнули. Один навіть повідав, що орендував це приміщення. Через якийсь час на місці інциденту з’являється особа із написом «Малиш» на бейсболці, дехто із присутніх його так і називає. Йому відчиняють вікно в будинку зсередини й він залазить туди через кватирку. Згодом вилізає, бере із собою кілька осіб у цивільному (в народі таких охрестили тітушками) та знову лізе досередини. Врешті усі працівники лісової охорони та інші особи у цивільному стають пліч-о-пліч під дверима будинку, а кілька чоловіків у капюшонах починає відчиняти двері. З будівлі виходять чоловіки, які визирали з вікон, та ще кілька осіб.

Активісти Павло Данильчук та Сергій Рижков засвідчили, що усередині будиночка був начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко. І всю цю демонстрацію влаштували, аби вивести його із будівлі, щоб не «засвітити» обличчя.

Уся група людей перекрила доступ до осіб, які виходили. Згодом ця група сіла у авто та поїхала. Під час цього пролунало три постріли. Слідчий Луцького райвідділу Роман Будиловський зібрав гільзи.

В момент утечі групи відпочивальників з’явилося три службовці роти поліції особливого призначення ГУНП у Волинській області на чолі із майором поліції Фурманом.

Згодом більшість присутніх почала роз’їжджатися. Опісля активісти «Самооборони Волині» виявили, що авто одного із самооборонівців має два пробитих колеса.

Пробите колесо після розбірки в заказнику «Воротнів» на Волині

Тепер журналісти жадають від правоохоронців і лісівників  більше відповідей на запитання про:

  • законність діянь лісової охорони, працівників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства;
  • бездіяльність поліції;
  • використання державного майна невідомими та відомими особами в особистих цілях.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, воротнів, кримінал, кримінал
В тему