14 Вересня 2018
Новини

14 вересня - Слов'янський Новий рік

14 вересня - Слов'янський Новий рік

14 вересня – 257-й день року (258-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 108 днів.

Що ж відзначають 14 вересня?

Міжнародні:

Новоліття, Слов'янський Новий рік. Новоліття, або Слов'янський Новий рік, припадає на 14 вересня (1 вересня по старому стилю). Ця дата в православному календарі також вважається першим днем нового церковного року – Початком індикта.

На Русі цей день був великим святом з безліччю традицій і повір'їв. У зв'язку з настанням осені і нового року закінчувалися багато роботи в поле і починалися засидження, тобто робота в хатах при вогні. До речі, напередодні ввечері гасили старий вогонь в будинку, а рано вранці запалювали «новий» з особливими вироками.

У цей день було прийнято обходити всі поля з особливими піснями і закличками, щоб в майбутньому році урожай був хорошим, а ще – перебиратися в нові будинки справляти новосілля. Також до цього дня треба було закінчити всі торгові і господарські договори і угоди, сплатити данини, оброки і мита. Ще однією традицією свята були обряди «постригу» – посвячення в воїнство і селянство дітей, які досягли віку 3-4 років. І все це супроводжувалося піснями, гуляннями і бенкетами.

До речі, на думку астрономів, вдень святкування Нового року може бути абсолютно будь-яка дата, так як поняття «початок року» має дуже умовний характер. Адже всі крапки земної орбіти абсолютно рівноправні, і абсолютно байдуже, яку з них приймати за початок відліку.

Національні:

Мексика: День освіти штату

Нікарагуа: Національне свято в честь перемоги в битві при Сан-Хасінто

Україна: День мобілізаційного працівника

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему