11 Вересня 2018
Новини

Холерний вібріон підхопив відпочивальник на популярному українському курорті

Холерний вібріон підхопив відпочивальник на популярному українському курорті

В Україні зареєстрували одиничний (сподівамося) випадок холери. Зафіксовано випадок у курортному місті Бердянську, що на Запоріжжі.

Про виділення збудника холери в регіоні інформує Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ.

До місцевої лікарні звернувся житель Дніпропетровської області, який відпочивав у Бердянську і у якого запідозрили гострий гастроентероколіт. Після доби в лікарняній палаті чоловік відмовився від лікування і поїхав додому. «Пізніше стало відомо, що з узятих у хворого проб виділено холерний вібріон О1 групи, серовару Огава, авірулентний, не токсикогенний», – ідеться в повідомленні запорізьких лаборантів.

Після цього за місцем відпочинку інфікованого чоловіка в Бердянську обстежили шістьох осіб, які контактували із хворим, дослідили 10 змивів, дві проби питної води, одну пробу стічних вод. Крім того, дослідили пробу креветок, відібраних у приватної особи на пляжі №3, де відпочивав дніпрянин, узято чотири проби води із моря, одну пробу стічних вод міських очисних споруд до очищення і одну – стічних вод інфекційного стаціонару до обробки. Втім, результати всіх проб негативні, холерні вібріони не виявлені.

Дані про холеру передали за місцем проживання хворого в Новомосковськ. Бердянська міськрада розпочала заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища холери.

Холера – це гостра інфекційна хвороба, яку спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі, характеризується тяжкою діареєю зі значним зневодненням організму (можливий дегідратаційний шок), розладами гемодинаміки, блюванням, сильними болями у животі, судомами нижніх кінцівок.

Холерний вібріон групи 01 здатний викликати спалахи хвороби, але зафіксований у Бердянську нетоксикогенний і авірулентний штам не може спровокувати спалах холери, запевняють спеціалісти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хвороби, запоріжжя, медицина
В тему