24 Серпня 2018
Новини

Поради для волинян, як зменшити витрати на комунальні послуги

Поради для волинян, як зменшити витрати на комунальні послуги

Насамперед експерти радять провести заходи щодо підвищення енергоефективності та енергозбереження в будинку, в якому живеш.

У першу чергу потрібно замовити комплексне обстеження свого будинку – енергоаудит, який може обійтися по 50 – 100 грн із однієї квартири, але покаже, як економити по 500 – 1000 грн у місяць в опалювальний сезон. Звіт про енергоаудит дасть відповіді, скільки електроенергії, тепла і води можна заощадити, що для цього потрібно зробити, які енергозберігаючі заходи не потребуватимуть витрат, а для яких необхідно буде залучати гранти, «теплі кредити» або гроші енергосервісних компаній.

Якщо енергоощадних заходів підійти комплексно, то за опалення можна платити на 30 – 50%, а в колись занедбаних будівлях радянської споруди – і до 60 – 70%. Саме влітку час подумати про втілення енергоефективних заходів. Тим паче, велику частину робіт із утеплення багатоповерхового житлового будинку можна провести за рахунок місцевого бюджету, гранти Фонду енергоефективності, а також залучити інвестиції енергосервісних компаній (ЕСКО). Приміром, жителі сіл і приватного сектора часто переходять на твердопаливні котли, не знаючи про можливість встановити більш ефективний газовий котел з більш високим ККД, а вартість установки такого устаткування допоможе компенсувати «теплий кредит» або програма IQ Energy.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, економіка, Волинь
В тему