18 Серпня 2018
Новини

18 серпня – Всесвітній день бездомних тварин

18 серпня – Всесвітній день бездомних тварин

18 серпня – 230-й день року (231-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 135 днів.

Що ж відзначають 18 серпня?

Міжнародні:

Всесвітній день бездомних тварин. Міжнародний день безпритульних тварин проходить щорічно у другій декаді серпня. Свято виникло в 1992 році за підтримки неурядової організації – Міжнародне товариство з прав тварин (ISAR). Відзначається в більш ніж 50 країнах, на 6 континентах.

З того часу, як людина зайнялася одомашненням тваринного світу, їй стало ясно, що є тварини, яких краще так і залишити в їх природному дикому середовищі. Навпаки – тварини, які цілком підкорилися їй, влилися в суєтний світ людини настільки, що стали невід’ємною частиною її власного середовища проживання. Здавалося б всі основні крапки були розставлені і межі визначені. Людина сміливо взяла на себе відповідальність і встановила правила, що дозволило їй з успіхом вести своє домашнє господарство, а його домашні тварини гармонійно доповнювали цю картину.

Бездомні тварини стали з’являтися практично відразу і це було обумовлено цілком природними причинами. Десь вони втрачали своїх господарів, десь їх втрачали самі господарі, десь вони попросту були викинуті за непотрібністю, завжди залишаючись вірними цьому, вже зовсім не чужому їм, людському середовищу. Коли це стало проблемою – вже ні хто і не пам’ятає, але людина, по більшості цілком з гуманних міркувань, намагалася вирішувати її протягом багатьох століть.

Цю проблему в більшості випадків і найбільш ефективно вирішували, і до цих пір намагаються вирішувати на локальному рівні, знаходячи цим тваринам новий притулок або ж виробляючи достатньо лояльне ставлення громадськості до цих тварин, підтримуючи їх своєю добротою і елементарної турботою.

Знайти баланс і практичне стимулювання уваги широкої громадськості до вирішення цих не менш важливих і насущних питань покликаний Всесвітній день бездомних тварин, який був заснований ще на початку 1990-х років на підтримку ініціатив волонтерських організацій з захисту домашніх тварин, які залишилися без нагляду, і що відзначається по всьому світу як правило у третю суботу серпня. На відміну від «Всесвітнього дня тварин», що відзначається 4-го жовтня і що відноситься в основному до проблем захисту всіх тварин, особливо зникаючих видів, «День бездомних тварин» прямо стосується проблем, що виникають у наших колишніх улюблених вихованців. Нагадаємо, що для них вже давно існує в наших національних календарях «День домашніх тварин», котрий щорічно відзначається 30-го листопада. І він стосується нашої уваги саме до тих наших маленьких друзів, які живуть поруч з нами в наших будинках, квартирах і господарствах.

Національні:

Австралія: День ветеранів В'єтнаму (День Лонгтан)

Болгарія: Свято Святого Івана Рильського

Азербайджан: День прикордонника

Казахстан: День прикордонника

Таджикистан: День працівників медицини

Таїланд: Національний день науки

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, тварини
В тему