9 Серпня 2018
Новини

Любко Дереш: «Культуру страху, яку провокує влада і преса, потрібно замінити культурою кохання»

Любко Дереш: «Культуру страху, яку провокує влада і преса, потрібно замінити культурою кохання»

Про толерантність, повагу до інших, враження від поїздки у прифронтовий Слов’янськ розповів під час гутірки на фесті «Бандерштат-2018» відомий український письменник, якого вважають однією з найпомітніших і найоригінальніших постатей нової української літератури, Любко Дереш:

«Останній рік я брав участь у проекті Програми розвитку ПРООН в Україні, ініційованій комунікаційній кампанії з підтримки толерантності і взаєморозуміння в суспільстві «Віднайти повагу».

Цей проект націлений на те, щоб применшити градус агресивності всередині українського суспільства, тому що попри те, що на сході країни триває війна, у нашому мирному житті є також чимало конфліктів. І ці конфлікти працюють далеко не на користь самої країни. Тож потрібно утверджувати принципи взаємоповаги, толерантного ставлення та прийняття інших точок зору в українському суспільстві.

В моєму особистому розумінні толерантність – це культура любові. У свій час мене надихнула книга Стівена Кові «7 звичок надзвичайно ефективних людей». Якраз тоді я повертався із Єгипту і шукав спосіб, як діяти далі, щоб бути високоефективним. І з’ясував, що людина в житті тоді ефективна, коли в неї з’являється місія.

Коли вчимося віддавати безкорисно, з’являється справжня дружба і, навіть, любов. Я хочу будувати культуру любові своїми книжками, своїм життям. І сам хочу будувати цю культуру любові. Зараз ми живемо в культурі страху. Наше суспільство побудоване на принципах страху і користі, вони визначають більшість аспектів життя. Влада, преса, – вони всі роблять акцент на тому, що страх є визначальним. Любов – це те, що може прийти на зміну страху, тоді коли ми починаємо довіряти іншим, вірити в те, що є частинкою одного цілого».

Окрім самого Дереш, участь у проекті взяли відомі люди: український поет та телеведучий Слава Варда, журналіст, редактор, телеведучий, медіа-експерт Андрій Куликов,  співачка Катя Чілі тощо.

«Довелося поїздити по різних закутках України. Буквально минулого тижня ми побували у Слов’янську, містечку, яке знаходиться зовсім недалеко від лінії вогню. На щастя, Слов’янськ зараз починає відбудовуватись. Там змінилася атмосфера, настрої людей, які починають знову проявляти інтерес до культурних проектів. Провели книжкову толоку, прийшли люди послухати українських  письменників, музикантів. Насправді відвідувачів було небагато, проте зберігалася атмосфера тепла. Саме людське тепло можна вважати тим «клеєм», що допомагає не розвалитися Україні по частинам, шукати шляхи співпраці між регіонами, яка призведе до процвітання усієї України», – впевнений український письменник.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, бандерштат, шоу-бізнес, фестиваль
В тему