1 Серпня 2018
Новини

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

Справжній скандал розгорівся після завершення весілля, яке відбулося 28 липня в елітному  ресторані «Садиба на джерелах», що у Ківерцівському районі на Волині.

Близько 30 запрошених на святкування людей отримали різного ступеня отруєння. Частину з них госпіталізували у інфекційну лікарню в Луцьку. У кількох із весілян уже офіційно підтвердили діагноз – сальмонельоз. Серед гостей, які отруїлися, – сім громадян Швеції…

Незабутній день…

«Я хотіла, аби цей день був незабутній, – каже тоді ще наречена, нині – заміжня жінка Вікторія Прокопчук. – Він і справді став незабутнім, у негативному плані, звісно».

Про масове отруєння гостей на своєму весіллі лучанка Вікторія вирішила розповісти нашому виданню сама. Жінка каже: боїться, аби справу не зам’яли через певні причини, але про них – трохи згодом.

Чоловік Вікторії – швед. Весілля вирішили влаштувати в Україні. Запросили лише найрідніших і найближчих людей. Усього гостей було приблизно 80 осіб. З них дев’ятеро – діти.

«Атмосфера була просто неймовірна, програма – дуже цікава. Гості були у захваті. Навіть самі працівники ресторану казали, що весілля просто чудове. Ніхто й подумати не міг, що станеться така прикрість», – продовжує розповідь Вікторія.  

Перші «сигнали» зі скаргами на погане самопочуття від гостей почали надходити уже наступного дня після весілля. Дехто почувався зле уже в першу ніч після святкування.

– Мені стали телефонувати гості та скаржитися на погане самопочуття: високу температуру, нудоту, блювоту, діарею… Казали, що, певно, щось не те з’їли. Більш як 20 людей звернулися до лікарні, багатьох госпіталізували. Наступного дня стало зле батькові мого чоловіка Йоргана. Йому 75 років. Коли він летів назад до Швеції, то уже навіть не міг самостійно ходити, його везли на візку… Станом на 31 липня моєму чоловіку зателефонували з-за кордону  і повідомили, що семеро наших гостей зі Швеції теж звернулися до лікарні з такими ж скаргами, – каже Вікторія.

Молода жінка додає: за страви на весіллі переживала найменше. Адже заклад – високого рівня, із хорошою репутацією. Тим більше, ціни там далеко не низькі. Весільні наїдки обійшлися нареченим майже у 74 тисячі гривень. Тож і якість їжі мала бути відповідною. Проте…

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

– Я сама вегетаріанка, а оскільки у нас на весіллі переважали м’ясні страви, фактично нічого не їла, лише «Грецький салат» і закуску з кабачків і сиру. Ще їла солодке, але його ми замовляли окремо. Мій чоловік теж дуже перебірливий у їжі, приміром, таку страву, як олів’є, не їсть узагалі. Можливо, тому отруєння нас і оминуло. Чого не скажеш про багатьох наших гостей, – з прикрістю зазначає  Вікторія.

Не економили молодята і на спиртному. Купували лише найдорожче. Однак, як виявилося після святкування, багато пляшок з елітним алкоголем просто зникли.

– Перед весіллям адміністратор закладу запропонувала нам привезти своє спиртне. Ми купили 48 пляшок вина, 25 – шампанського, 39 – горілки, 8 літрів віскі і стільки ж джину. І ще була їхня власна настоянка – 13 літрів. Після весілля ми хотіли забрати напої, що лишилися. Та у ресторані нам сказали, що усе спиртне ми випили, мовляв, усі пляшки з-під нього у смітнику, хочете, то рийтеся там і перевіряйте. Я впевнена, вони його просто вкрали. Наші гості не могли випити таку кількість алкогольних напоїв, – каже Вікторія.

Окрім того, як стверджує наречена, у закладі їм доплюсували у чек 20 пляшок «Йоданки», якої на столах навіть не було.

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

– Також нам у розрахунок вписали побитого посуду на понад дві тисячі гривень. Хоча всі присутні бачили, що це вина офіціанта. Коли він ніс тацю зі спиртним, вона впала і все розбилося», – додає жінка.

 «Вітаю, у вас сальмонельоз!»

Станом на 31 липня двом госпіталізованим у інфекційну лікарню офіційно поставили діагноз «сальмонельоз». Результати аналізів на бактеріологічний посів інших пацієнтів іще не відомі.

Один з тих, у кого діагностували цю небезпечну інфекцію, – заступник директора Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Сергій Боярчук. На весіллі він був як ведучий. А наступного дня після святкування його госпіталізували до лікарні з високою температурою і гострим болем. Результати аналізу на бакпосів лікар повідомив йому так: «Вітаю, у вас сальмонельоз!».

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

– Відчув себе зле на наступний день після весілля. Почалося запаморочення, нудота. Піднялася температура. Через день стало ще гірше, почалися різкі болі. Приїхав сюди в лікарню, і мене одразу госпіталізували. До сьогодні температура у мене не спадає», – розповідає Сергій Боярчук.

На запитання, чи здогадується він, яка саме їжа могла стати причиною отруєння, відповідає:

– Для творчого складу весілля був окремо накритий стіл. Нам подали салат олів’є, курячі відбивні, тушковану капусту з м’ясом і м’ясну нарізку. Солодкого на столі у нас не було. Тож причина у якійсь із цих страв.

За такі вимушені вихідні від власників ресторану пан Сергій чекає повної компенсації витрат на лікування та відшкодування моральних збитків. У іншому разі налаштований навіть позиватися до суду.

– Щодня 500 – 600 гривень викидаю на лікування. Температура не спадає уже три дні. Постійні крапельниці, уколи… Це ж усе втрачений час, гроші. А вдома дружина з двома дітьми, – зазначає він.

Віталій Савостьянок на весіллі був ді-джеєм. Хлопець розповідає, також відчув себе погано уже наступного дня після торжества. Спочатку, через високу температуру, подумав, що у нього ангіна. А коли почало різати у животі, зрозумів, що причина в іншому.

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

– Коли нам передзвонила Вікторія і розповіла, що люди масово звертаються в лікарню через отруєння, теж одразу поїхав у інфекційну. Їв я все, що було на нашому окремому столі. Найбільше «налягав» на олів’є. А тепер от мушу лікуватися, щодня на лікування витрачаю по 500 гривень. Чи «висіяли» у мене сальмонельоз, поки що не відомо, – каже хлопець.

Учасниця гурту «Троїсті музики» Ганна Присяжна теж поповнила лави госпіталізованих у інфекційну лікарню. Жінка, як і всі попередні потерпілі, вважає, що причина отруєння – салат олів’є.

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

– Відчула себе недобре за добу після весілля, на яке наш гурт був запрошений грати. Температура у мене піднялася до 39 градусів. Почалися сильні болі в животі. Викликала «швидку», мене одразу завезли в інфекційну лікарню. Уже два дні, як я тут. Стіл у нас був мінімально накритий, страв було не так багато. Приміром, солодкого не було взагалі. Я все-таки схильна вважати, що причина у салаті олів’є. Бо з чотирьох музикантів нашого гурту двоє їли цю страву, а двоє – ні. Тим, що їли, якраз і стало погано. А з тими, що не їли, усе гаразд. Тепер щодня на лікування мені доводиться витрачати приблизно по півтисячі гривень. Бакпосів мені зробили, але результату ще немає. Я надіюся, що цей інцидент розслідують, винних покарають, а нам виплатять моральні збитки за такі вимушені і болісні «канікули», – каже пані Ганна.

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

Троюрідній сестрі нареченої Людмилі Колесник дісталося найбільше, адже в лікарню вона потрапила разом із чоловіком Тарасом і маленьким сином Владиславом. Поки розмовляли з мамою, дитя тихо плакало і корчилося від болю в животику. На весіллі була ще старша донька цього подружжя, але з нею все обійшлося. У глави сімейства підтвердили сальмонельоз. Результати аналізу на бакпосів матері і сина наразі ще не відомі.

Весілля у елітному ресторані на Волині закінчилося масовим отруєнням гостей: подробиці від потерпілих (фото)

«Мій син на весіллі їв лише олів’є, курятину в соусі і печене м’ясо. Я з чоловіком також їли олів’є. Не куштувала його лише наша донька, з якою, до речі, все гаразд», – зазначає пані Людмила.

Також жінка розповідає, що солодощів ні вона, ні її чоловік із сином не їли.

– У дитини не спадає температура 39. Ми всі на знеболювальних. На сьогодні ми вже «належали» в лікарні майже на три тисячі гривень. Усі чеки я зберігаю. Усіма можливими методами домагатимуся того, аби нам повернули витрачені кошти. І не тільки витрачені», – наголошує жінка.

Ще одна госпіталізована жінка – двоюрідна сестра нареченої Галина Гонтар – розповідає: на весіллі їла все і потрохи, окрім солодкого…

А 31 липня в лікарню приходили працівники поліції і опитували потерпілих. Про масове отруєння людей у правоохоронні органи повідомила санепідемстанція. 

У елітному ресторані відхрещуються від своєї вини?

У самому ресторані, за словами Вікторії, вини своєї не визнають. Більше того, все спихають на самих наречених. Мовляв, гості потруїлися через солодке, яке винуватці свята купили поза межами закладу.

– Після весілля нам сказали, що солодкого не лишилося зовсім. Тепер же у телефонній розмові адміністратор закладу, якій я розповіла про інцидент, сказала, що причина у наших солодощах, які нібито були зіпсовані. Мовляв, у них лишилося два наших тістечка і вони відправлять їх на експертизу. Ми дійсно замовляли солодке в приватної особи. Але більшість людей, яким стало зле, взагалі його навіть не їли, – зазначає Вікторія.

Жінка додає: особисто їй нічого не потрібно від керівництва закладу, аби лише компенсували потерпілим витрати на лікування.

Одразу після інциденту з отруєнням гостей жінка намагалася особисто поговорити з директором «Садиби на джерелах», однак – марно. Безпосередньо у редакції нашого видання Вікторія вкотре зателефонувала адміністратору закладу – Світлані. Та повідомила, що через погане самопочуття взяла лікарняну відпустку. Цитуємо запис телефонної розмови:

Вікторія: «Світлано, коли все ж таки з нами говоритиме ваш директор?»

Адміністратор: «Вона мені повідомила, що будь-що вирішуватиме  лише після результатів експертизи. Зараз вона говорити нічого не буде. Наш ресторан закрили відповідні служби, весь персонал відпустили додому. Там є лише директор, шеф-кухар і вже другий день поспіль працює комісія».

Вікторія: «Мені стало відомо, що ви теж захворіли, у вас температура і ви зараз на лікарняному?»

Адміністратор: «Так, мені було погано. У мене знайомі працюють у баклабораторії в інфекційній, я здала там аналізи, результатів ще немає. Але у мене звичайне ГРВІ»…

Сама Вікторія припускає, що на весіллі зіпсованим було м’ясо. Салат олів’є теж був з м’ясом.

– Зараз сезон весіль, цілком можливо, що м’ясо, яке після них лишається, запихають у морозилку і використовують для приготування страв на черговій гулянці. Приміром, як перевірити, яке м’ясо в олів’є? Такого висновку я дійшла через те, що після нашого весілля лишалося дуже багато їжі, а коли я хотіла забрати її, нам віддали лише декілька пакуночків. Сказали, що майже нічого не зосталося. Але ж я на власні очі бачила, що лишалося багато харчів. І коли я почала наполягати, «з’явився» ще один ящик з їжею. Переді мною вибачилися і сказали, що їхній новий офіціант помилково поставив його у інший холодильник, але про це ніхто не знав… – каже Вікторія.

А власник-то не простий смертний…

Ресторанний комплекс «Садиба на джерелах» є власністю ТОВ «Джерела», код ЄДРПОУ – 23251213. Товариство входить до складу агропромгрупи «Пан Курчак», засновником якої є відомий народний депутат з Волині. А уже згадувана директор – Іванна Кварцяна, його сестра. Жінка «числиться» бенефіціарним власником «Джерел». Засновником – той же народний обранець.

З неофіційних джерел стало відомо, що нардеп ретельно залагоджує прикрий інцидент у санепідемстанції. Однак ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію ми наразі не можемо.

Тож чи є в цьому випадку «Садиба на джерелах» «джерелами» сальмонельозу – визначати відповідним компетентним структурам. А от чи буде це розслідування об’єктивним і незалежним, судячи з того, хто є власником закладу, то вже інше питання…

Коментар медиків щодо стану потерпілих – трохи згодом.

Підготувала Ірина БУРА

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, сальмонельоз, Фото, ківерці, медицина
В тему