25 Липня 2018
Новини

Визначили дату проведення Дня міста Луцька

Визначили дату проведення Дня міста Луцька

Обранці луцької громади вирішили питання відзначення Дня міста Луцька.

Про це стало відомо під час сесії Луцької міської ради.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова розповіла передісторію цього питання.

«Цього року до міської ради звернулися представники Волинської єпархії православної церкви Київського патріархату  з пропозицією перенести дату відзначення Дня міста на 22 травні. У травні цього року до мерії надійшло звернення громадської організації «Волинський актив молоді» з пропозицією призначити дату відзначення Дня міста Луцька другу суботу-неділю вересня. Також у травні було зареєстровано електронну петицію на офіційному сайті міської ради, в якій мова йде про те, щоб вибрати датою святкування Дня міста 31 липня – надання Луцьку Магдебурзького права. Ці пропозиції були розглянуті в виконавчих органах у депутатських комісіях і секретар міської ради доручив відповідним виконавчим органам провести електронне опитування громадської думки лучан щодо потреби перенесення Дня міста. Це було зроблено упродовж травня і червня на сайті міськради проводилося електронне опитування. За результатами ми маємо: 46,5% від опитуваних лучан визначили, що датою відзначення Дня міста Луцька має бути друга субота-неділя вересня. За результатами було підготовлене таке рішення, яке доноситься на розгляд сесії», - пояснила посадовець.

Вона додала, що загальна кількість лучан, які взяли участь в опитуванні становить 329 осіб, 46,5 % - 153 особи.

Депутат Тарас Шляхтич уточнив, що у вирішенні такого важливого питання ми повинні покладатися на думку 153 людей в місті населення якого становить 217 тисяч?

Обранець громади Андрій Козюра звернувся до пані Олени з запитанням чи вважає вона логічним, що 329 людей можуть вирішувати долю того, коли всьому місту святкувати День міста.

Депутат Павло Данильчук закликав колег не приймати сьогодні цього рішення поспішно, краще його доопрацювати, поспілкуватися з громадою.

«300 людей всього-на-всього  проголосувало за це рішення в Луцькій міській раді. Це дуже мало. Це не те що хтось в цьому винен. Просто мало людей в принципі заходять на сайт міської ради, цікавляться цим питанням. Тому, що людей більше цікавить, щоб їм відремонтували двори, чи буде в них падати ціна на комунальні послуги та інше, але насправді місто Луцьк – це місто історичне, внесене в реєстр історичних поселень України. Ми маємо древню історію . Просто взяти так призначити день міста на початок вересня, тому що розпочинається навчальний рік і більше містян могло прийти на святкування , гостей – це є неправильно. Це справді дві історичні в нас речі:  1. Покровитель нашого міста – Святий Миколай. Є легенда хороша – цікава, яку можна в майбутньому розвивати. Коли монголо-татарська навала напала на наше місто в середні віки, Святий Миколай  спас містян від знищення, від спалення цього міста. І пропозиція є слушною, насправді, тільки нажаль на ці дати припадає, те що загинули хлопці під Волновахою. Але цю ситуацію можна вивчати. Друга річ – це чітка дата зафіксована в Літописі – про надання Магдебурзького права . Прав європейських за якими ми намагаємося жити. Це конкретна є дата в липні місяці. Вважаю, що ці дві пропозиції треба додатково обговорити з людьми, які фахово розуміються на історії, з громадськими організаціями, які активно беруть участь у розвитку нашого міста», - наголосив він.

Андрій Козюра додав, що вважає, що дата святкування Дня міста має з чимось асоціюватися. З тим чому саме місто має святкувати це свято. Це має обов’язково бути пов’язане з історією.

«Це має бути серйозна історія, серйозна легенда, щоби в кожного туриста виникало якесь запитання і бажання приїхати до нас на це свято», - зауважив обранець громади.

Депутати дискутували тривалий час, однак, врешті вирішили цього року спробувати перевірити як пройде відзначення у вересні. А за його результатами уже вирішувати, чи лишати як є, чи наступного року знову повернутися до цього питання і визначити остаточну дату на подальші роки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, сесія, луцька міська рада, день міста
В тему