21 Липня 2018
Новини

У Рівному «чорні археологи» шукали «скарби» у єврейських могилах

У Рівному «чорні археологи» шукали «скарби» у єврейських могилах

У Рівному поліцейські викрили «чорних археологів».

Про це інформує Відділ комунікації поліції Рівненської області.

Працівники карного розшуку та дільничні офіцери Рівненського відділу поліції 21 липня затримали чоловіка, який в урочищі «Сосонки» здійснював незаконні розкопки.

Близько опівночі, на вулиці Київська обласного центру, поліцейські помітили, що двоє невідомих чоловіків, які прибули на автомобілі «Fiat Doblo» на кладовищі за допомогою відповідного інвентарю копали землю. Під час припинення працівниками поліції правопорушення чоловіки кинулися втікати. Одного з них вдалося затримати. Ним виявився 52-річний житель Житомирської області, який до кримінальної відповідальності не притягався. Наразі він дає пояснення слідчим.

З місця події поліцейські вилучили рукавички, налобний ліхтарик, змінний одяг, металевий лом та інше. Транспортний засіб помістили на територію місцевого відділу поліції.

Правоохоронці встановлюють усі обставини події та осіб причетних до вчинення злочину.

За фактом наруги над могилою слідчим Рівненського відділу поліції розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Урочище Сосонки – лісове заповідне урочище місцевого значення в Україні. Це місце вважається головним символом Голокосту на Рівненщині.

Жертвами злодіянь у Сосонках стали 17,5 тис. євреїв Рівного. За масштабністю здійсненого злочину ця акція поступалася тільки тим, які відбулися в Києві (сумнозвісне урочище Бабин Яр) та Кам'янець-Подільському. У Бабиному Яру 29-30 вересня 1941 р. було розстріляно понад 34 тис. євреїв, місяцем раніше у Кам'янці-Подільському – 23600 євреїв. Жертв розстрілу в Сосонках нашвидкуруч засипали землею.

9 липня 1941 р. на околиці Рівного розстріляно 400 євреїв. Вони стали першими жертвами Голокосту в цьому місті. Це був пролог великої трагедії, яка відбулася 6-7 листопада 1941 р. Напередодні в місті розповсюджено розпорядження окупаційної влади: «Всім євреям зібратися о 6-7 годині ранку на центральній площі міста, взявши з собою цінності і речі першої необхідності». Під снігопадом вранці 6 листопада до площі почали сходитися містяни. У районі Грабника мали зібратися всі, хто не мав спеціальних посвідчень, що видавали окупанти ремісникам. А тому у колоні приречених опинилися всі від дітей до дорослих та старих. Навіть тяжкохворих несли на ношах з лікарень. Сюди привели навіть жінку, яка в ту ніч народила дитину… Невдовзі площу оточили жандармерія і поліція. «Ніхто не думав, що йде на смерть оповідав згодом Х. Лернер. Якби хтось здогадався, то не пішов би на площу». Приречених конвоювали за місто в урочище Сосонки. Там заздалегідь було викопано величезні рови, які й стали місцем останнього притулку тисяч рівнян. «Кожен [кат], - згадувала згодом Х. Новаковська, практикував свій спосіб убивства: одних шикували вздовж ями обличчям до ями, і німець по черзі стріляв кожному в потилицю, інших ставили перед ямою на коліна, третіх примушували бігти до ями, і коли людина наближалася до ями, у неї стріляли і т.д. Одних маленьких дітей кидали в ями живими, інших підкидали вгору і стріляли на льоту. Усе це супроводжувалося передсмертним стогоном та криками вмираючих і реготом катів. Якщо хтось із приречених намагався втекти, його пристрілювали…», – пише «Rivnepost».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне, поліція, чорні археологи
В тему