18 Липня 2018
Новини

Скільки батькам доведеться витратити на шкільний шопінг цьогоріч

Скільки батькам доведеться витратити на шкільний шопінг цьогоріч

Не встигли батьки з полегшенням видихнути після останнього шкільного дзвінка і насолодитися часом, коли не треба надривати горло над спільним виконанням домашнього завдання зі своїм чадом, як уже непомітно збігає передостанній місяць літа. Якраз час починати думати про шкільні закупи.

Щоб батьки змогли повноцінно «укомплектувати» дитину до школи, не збанкрутувати і аби все це минуло без зайвого стресу, ідеальний варіант – скласти список необхідних речей і «прикинути» приблизну їх вартість. Що ж до цін, то наш кореспондент моніторив їх на ринках Луцька, у магазинах канцелярії і безпосередньо у самих батьків.

Одягаємо школяра: від 600 до 2000 гривень за форму

Зараз великий попит мають шкільні форми вітчизняних виробників, крім того, вони досить якісні і набагато приємніші в ціні. У магазині на одному з ринків міста шкільну форма для першачків-дівчаток (у комплекті сарафанчик з піджачком) можна придбати від 600 і до двох тисяч гривень. Для хлопчика шкільний костюм-трійку реально купити також від 600 гривень і вище.

За піджак для старших школярів доведеться віддати приблизно  тисячу гривень. Штани ж вартують від 300, у залежності від тканини. Для дівчаток – від 200 гривень.

За білу сорочку треба викласти від 80 гривень до 250. Ціна за вишиванки – від 250 гривень і вище.

Спортивне взуття обійдеться батькам від 350 гривень, змінне – від 150. Туфлі «потягнуть» від 200 гривень (хмельницький варіант) і до тисячі – за шкіряне.

Спортивний костюм можна придбати від 350 гривень до 800, в залежності від тканини.

Дитяча білизна (комплект) вартує приблизно 120 гривень. Придбали хоча б три набори – і 360 гривень як і не було.

Шкарпетки для хлопчиків – від 30 гривень, підколінки для дівчаток – від 50.

Метелик чи краватку можна придбати за 45 гривень, дерев’яний метелик – орієнтовно 120 гривень.

На аксесуари для дівчаток, а це резинки, бантики та ін., доведеться витратити від 150 гривень.

Пані Інна підбирає ранець для маленької школярки не тільки красивий, а головне – зручний

Шкільні «обладунки»: ранці, пенали, зошити, ручки, олівці…

Що стосується канцелярії, найбільш витратного «ресурсу» для школи, ідемо до найближчого магазину шкільного приладдя і дізнаємося ціни безпосередньо в адміністратора.

«Якщо йдеться про першокласника, то в першу чергу вибираємо портфель, сумку для змінного взуття і пенал. Ранці у нас для першачків – від 540 гривень. Це китайське виробництво, вони ортопедичні, підходять для школярів від першого по четвертий клас. Наплічники з ліцензійними малюнками, приміром зі Спайдерменом, Хелло Кітті, вартують більше ніж  тисячу гривень, хоча якість у них ідентична з тими, що і за 540 гривень. Торбинки для змінного взуття вартують від 60 гривень. Що стосується пеналів, то вони є різні – від одинарних до сумочкою. Їх вартість від 50 гривень за такий собі бюджетний варіант, однак досить непоганої якості, і до 150 гривень», – розповідає адміністратор магазину канцелярії пані Інна.

Далі прямуємо до стендів з пластиліном і фарбами для малювання. Асортимент надзвичайно великий, ціни також на будь-який «смак». Як же обрати найкраще для своєї дитини? Тут також приходить на підмогу пані Інна:

«Пластилін варто обирати в залежності від віку дитини. Якщо школяр іде в 1 – 3 клас, пластилін потрібно обирати м’який, аби дитина могла його вільно розім’яти ручками. Такий вартує від 20 гривень залежно від кількості кольорів і брусочків. Для трохи старших школярів краще брати твердіший пластилін: він при ліпці краще і довше тримає  форму. Фартушки для трудового навчання вартують від 40 гривень, відповідно, потрібна і дошка для ліплення, її ціна близько 10 гривень. Папки для трудового навчання – орієнтовно 50 гривень.

Щодо фарб. Однаковий попит мають і гуаш, і акварель. Гуаш, від 6 кольорів, можна придбати за 23 гривні, 9 кольорів – 42 гривні. Звичайні фарби вартують від 30 гривень, знову ж таки в залежності від кількості кольорів. Альбоми для малювання – від 7 до 37 гривень. Кольоровий папір – від 5 до 20 гривників орієнтовно, картон також можна придбати за таку ж ціну».

Що стосується обкладинок для зошитів, то їх ціна варіюється залежно від цупкості – від 7 до 20 гривень. Обкладинки для книжок – від 16 гривень за упаковку. Приміром, упаковка обкладинок для 9 класу вартує 40 гривень. Для першого – 16.

«Щодо олівців, то дорожчі і, відповідно, кращої якості коштують 39 – 47 гривень. Звичайні – від 16 гривень. Зошити на 12 аркушів – 2,94. Середня ціна на ручки – 5 гривень», – каже пані Інна.

Не забудьмо і про чи не найважливіший атрибут кожного школяра – щоденник. Ціни на них коливаються від 16 (м’яка обкладинка) і до 60 гривень (палітурка).

На підручники та спеціальні зошити для іноземних мов, а також географічні карти та атласи теж доведеться викласти щонайменше 500 гривень. А різноманітні внески, ремонти… Додамо ще гривень 300. Як мінімум…

Ян Коць, майбутній третьокласник

Почнете збирати дитину до школи завчасно – зекономите гроші

Поспілкувався наш кореспондент із  батьками, які безпосередньо є учасниками шкільного шопінгу.

Лучанка Наталія Коць розповідає, що «укомплектувала» свого третьокласника  ще на початку липня. Пояснює: завжди намагається зробити шкільні закупи заздалегідь, доки ціни не завищені і немає ажіотажу. Адже в кінці серпня ціни зазвичай відчутно «ідуть» угору.  В загальному, за підрахунками пані Наталії, на шкільні закупи у неї пішло майже 3 тисячі гривень.

«До школи ми уже практично готові. Що стосується цін на ринку, можна дитину одягти повністю і не за всі гроші, як кажуть. Я придбала сину штани осінньо-зимового варіанту, їх вартість 450 гривень. Цьогоріч замість піджака я купила кофту-кардиган вартістю 260 гривень. Також сорочку за 120 гривень. На «перезувне» я витратила 150 гривень,  ще 350 – на кросівки. Туфлі – 600 гривень. На шкарпетки, дитячу білизну пішло ще зо чотири сотні. На канцелярію я уже витратила понад 500 гривень», – розповідає лучанка.

Не секрет, що збори до школи першачка  значно витратніші. Дитині потрібно усе купувати з нуля і не економити на якості.

Лучанка Олена Головій розповідає, за її підрахунками, аби зібрати до школи доню – майбутню першокласницю, їй доведеться витратити приблизно 6 тисяч гривень. Збори першачка-хлопчика менш витратні – близько п’яти тисяч.

«Я ще не купувала нічого, тому що за роботою ніяк не можу виділити часу на це, але ціни уже собі прикинула. Так, ранець вартуватиме нам десь 600 гривень, форма – приблизно півтори тисячі. Дуже б’є по гаманцю канцелярія. Також, як повідомили нам у школі, згідно з новою програмою, для наших першачків мають бути одинарні парти, то половину їх вартості оплачуватиме держава, іншу половину – батьки. Також потрібно буде здавати гроші і на школу. Ось вам іще додаткові витрати», – каже лучанка  Олена.

Як бачимо, відправити учня до школи – задоволення не із дешевих. Адже кожен хоче купити своїй дитині усе найкраще, найякісніше.

Що стосується канцелярії, протягом навчального року вам ще не раз доведеться поповнювати ці «запаси» – елементарно, ті ж ручки, які просто-таки дивовижним чином постійно «зникають».

Щодо орієнтовних цін і на скільки доведеться спустошити свій гаманець, ви уже приблизно можете собі підрахувати. Приблизна вартість збору першокласника – від 5 тисяч гривень і вище. Школяра в загальному – від 3 тисяч гривень і вище.

У запасі маєте трохи більше від місяця, тож не зволікайте, побережіть і нерви, і гроші та не відкладайте закупи на останній день.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, школярі, діти
В тему