13 Липня 2018
Новини

П'ятниця, 13 липня: прикмети і забобони

П'ятниця, 13 липня: прикмети і забобони

П'ятниця, 13 - день, найбільш оточений різного роду забобонами, прикметами і таємними знаками. Цю дату часто називають містичною і вважається, що вона не приносить удачу, а лише неприємності.

Вважається, що саме цього дня Єва скуштувала заборонений плід

Звідки пішла віра в "погану дату"

Незважаючи на те, що в Біблії про це нічого не говориться, в народі вважається, що біди в п'ятницю, 13-го, мають релігійне коріння. Вважається, що саме цього дня Єва скуштувала заборонений плід, Каїн убив свого брата Авеля, а розп'яття Христа також припало на п'ятницю, за деякими віруваннями – саме тринадцятого числа.

Крім того, вважається, що саме цього дня нечисть злітається на шабаш – 12 відьом і упирів збираються на Лисій горі, а опівночі тринадцятим учасником їх темного торжества стає сам Сатана. Але і крім релігійних забобонів, є давніші підтвердження містичної сили числа "13". Ще древні римляни вірили, що воно пов'язане зі смертю, потойбічним світом і приносить нещастя.

Забобони про п'ятницю, 13

Не можна здійснювати подорожі – великий ризик з них не повернутися. Автомобілісти вірять, що цього дня відбувається як ніколи багато аварій на дорогах, тож краще прогулятися пішки і не сідати за кермо.

Цього дня ні в якому разі не можна брати собі або піднімати з дороги будь-яку знайдену річ, будь то навіть коштовність чи купюра – на них може бути наведено прокляття.

Дехто вірить, що якщо похорони припадають на п'ятницю, 13-те, незабаром за ними можуть послідувати ще одні.

Цієї дати бояться деякі хірурги. На цей день деякі лікарі не призначають операцій, а вже призначені операції переносять на будь-який інший день. Лікарі переконані в тому, що ризик невдачі операції, проведеної в п'ятницю 13-го, зростає вдвічі. Наприклад, британські хірурги скасовують 50% операцій, призначених на п'ятницю, 13-те.

Як уберегтися

Щоб уникнути страшних наслідків п'ятниці 13-го числа, згідно з народними повір'ями, потрібно просто відвідати цього дня церкву.

Читайте також: П'ятниця 13: що не можна робити в цей день?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, забобони
В тему

Останні матеріали