7 Липня 2018
Новини

7 липня відзначають Міжнародний день Дніпра

7 липня відзначають Міжнародний день Дніпра

7 липня – 188-й день року в григоріанському календарі (188-й у високосні). До кінця року залишається 177 днів.

Міжнародні:

Міжнародний день Дніпра. Щорічно в першу суботу липня, починаючи з 2003 року, відзначається Міжнародний день Дніпра – екологічне свято, присвячене одній з найбільш спокійних і величних рівнинних річок, яка займає третє місце в Європі за довжиною і площею басейну (після Волги і Дунаю). Саме з Дніпром пов'язана історія розвитку слов'янських народів – від витоку до гирла ця річка протікає по території відразу трьох слов'янських держав: Росії, Білорусії і України.

У природному стані довжина Дніпра становила 2285 км. Зараз, коли на ньому побудований каскад водосховищ, а фарватер річки в багатьох місцях випрямлений, протяжність скоротилася до 2201 км. Загальна площа басейну Дніпра – 504 тисячі квадратних кілометрів.

Більшу частину шляху Дніпро протікає по території України – довжина його русла в межах країни становить 981 кілометр, площа басейну – 291,4 тисячі квадратних кілометра. На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, в тому числі і Київ – столиця України. Невипадково українці вважають Дніпро своєї головною водною артерією: він постачає водою близько 70 відсотків населення країни. На території Білорусії протяжність Дніпра становить 595 кілометрів, на території Росії – 485 кілометрів.

Міжнародний день кооперативів. Кожну першу суботу липня відзначають Міжнародний день кооперативів (International Day of Cooperatives), встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 47/90 від 16 грудня 1992 року.

Це свято було проголошено в знак святкування в 1995 році століття Міжнародного кооперативного альянсу – об'єднання організацій, що нараховують 760 мільйонів членів кооперативів у 100 країнах. У 1994 році Генеральна Асамблея запропонувала щорічно відзначати цей день (резолюція № 49/155 від 23 грудня). З тих пір він відзначається щороку в першу суботу липня.

Національні:

Росія: День військової слави Росії (річниця перемоги російського флоту над турецьким в Чесменський битві 7 липня 1770 року).

Північна Осетія: День республіки.

Соломонові Острови: День незалежності.

Танзанія: День сільського господарства.

народні

Росія, Білорусія, Україна: Іван Купала.

Японія: Танабата, або фестиваль Зірок (національний японський свято любові).

Україна: День працівника природно-заповідної справи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему