5 Липня 2018
Новини

Вступна кампанія-2018: нововведення, держзамовлення, пільги

Вступна кампанія-2018: нововведення, держзамовлення, пільги

Вступна кампанія для абітурієнтів, які хочуть отримати ступінь бакалавра стартувала 2 липня. Мінімум відмінників, вчасна реєстрація та творчі конкурси.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, кожен сьомий учасник ЗНО-2018 не склав тестування з української мови та літератури; відмінників, які б отримали максимальні бали з трьох предметів, немає. Пише Лівий Берег.

Прийом документів розпочнеться з 12-го липня, перед тим вступники повинні зареєструватися в електронному кабінеті на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти та завантажити додатки про повну середню освіту.

Нововведення

Як зазначає видання, цього року Міністерство освіти ввело декілька новинок: в університетах уніфіковані предмети ЗНО для вступу на визначену спеціальність; можна подавати сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років, виняток – тестування з іноземної мови (англійської, німецької, французької чи іспанської), оскільки цьогоріч було додано аудіювання. Російської мови як іноземної в переліку ЗНО більше немає. Також вступники можуть подати документи лише в сім вишів на чотири спеціальності. Минулого року на вибір було дев’ять університетів. Чому зменшили? Це пов’язано з тим, що студенти швидше обирали контрактну форму навчання, аніж бюджетну в університеті, який у пріоритетному переліку вказали останнім.

Цьогоріч творчі конкурси при вступі на окремі педагогічні факультети, факультети журналістики чи спеціальності, до прикладу, дизайну, не оцінюватимуться. Їх називатимуть творчі заліки, де абітурієнт отримуватиме «зараховано» або «не зараховано», після чого на основі результатів ЗНО формуватиметься рейтинг вступників.

Така система зменшить корупцію, оскільки часто саме творчий конкурс вирішував, хто навчатиметься на бюджеті.

Що з державним замовленням?

Кількість бюджетних місць на кожну спеціальність визначають безпосередньо у ВНЗ, оскільки в Україні вступ на бакалаврат та деякі спеціальності магістратури з минулого року здійснюється за широким конкурсом. Це означає, що кількість бюджетних місць залежить від того, скільки до університету потрапить абітурієнтів з високим балом (у загальнонаціональному рейтингу). При цьому кількість заяв на контракт не буде обмеженою.

Кому пільги?

Два роки тому пільги замінили квотами, але, по суті, вони нічим не відрізняються. Скористатися квотами можуть абітурієнти, які мають захворювання, що не дозволяють складати ЗНО, діти-сироти, а також ті, чиї батьки загинули в АТО, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше 15-ти років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи; абітурієнти, які проживають на тимчасово окупованій території та не були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи або переселились з неї після 1 січня 2018 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, освіта, абітурієнти, внз
В тему

Останні матеріали