3 Липня 2018
Новини

Тисячолітні дерева планети

Тисячолітні дерева планети

Живими, проте мовчазними, свідками історії можна назвати дерева. Деякі із цих представників флори прожили по декілька тисячоліть і досі зеленіють верхівками в різних куточках планети.

Існують місця, де дерев-старожилів росте особливо багато. Одним із них є гора Фулу в Швеції. Вчені, проводячи перепис дерев, абсолютно випадково виявили там сосни, яким декілька тисяч років.

У американському Big Tree Park ростуть кілька кипарисів, віком не менше трьох з половиною тисяч років.

Найстаріше, за даними дослідників, дерево росте у Каліфорнійському національному лісі Ініо. Йому чотири тисячі вісімсот сорок два роки. Дереву навіть дали ім’я - «Мафусаїл». Це сосна остиста міжгірська. Дерево росло тоді, коли в Єгипті не була побудована ще ні одна з пірамід.

Це дерево було виявлено одним з ботаніків в середині двадцятого століття. Протягом п’яти років вчені займалися вивченням цієї сосни, після чого повідомлення про «Мафусаїла» з’явилися в «National Geographic». Щоб зберегти дерево, інформація про те, де воно точно знаходиться, не розголошується. Це зроблено для того, щоб уникнути вандалізму. Хоча кілька команд вчених стверджують, що зовсім не «Мафусаїл» є довгожителем, а зростаюча в Швеції сосна, чий вік близько десяти тисяч років.

Цілком можливо, що люди побачать чимало нових найстаріших дерев. Адже багато з них ростуть у віддалених куточках, де рідко ступає нога людини, і де вони можуть бути знайдені тільки випадково.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, довголіття, наука, дослідження
В тему