30 Червня 2018
Новини

30 червня відзначають Всесвітній день астероїда

30 червня відзначають Всесвітній день астероїда

30 червня – 181-й день року (182-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 184 дні.

Міжнародні:

Всесвітній день астероїда. Міжнародний день астероїда (Asteroid Day) проголошений в резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 71/90 від 6 грудня 2016 року, з «метою підвищення інформованості громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдами». Нове космічне свято вирішено відзначати щорічно на міжнародному рівні 30 червня – в річницю «Тунгуського феномена над Сибіром».

У цей день в 1908 році відбулася масштабна астероидная катастрофа – із Землею зіткнувся Тунгуський метеорит. Вибухову хвилю, схожу за потужністю з вибухом водневої бомби, зафіксували вчені різних країн, на території 2000 кв. кілометрів були повалені дерева, загинули тварини, постраждали люди. Однак, дослідники, науковці та ентузіасти до цих пір не прийшли до єдиної думки з цієї події.

Ініціатива ж установи нової дати належить Асоціації дослідників космосу і підтримана Комітетом по використанню космічного простору в мирних цілях. А головні ідеологи Дня – рок-музикант, гітарист групи «Queen» і астрофізик Брайан Мей (Brian May) та режисер Гріг Ріхтерс (Grig Richters). Їх співпраця почалася у лютому 2014 року, коли Брайан Мей написав музичний супровід для фільму-катастрофи Ріхтерса про падіння великого астероїда на Лондон. В результаті і народилася ідея про створення Дня астероїда.

Національні:

ДР Конго: Національне свято Демократичної республіки Конго. День Незалежності (1960).

Гватемала: День армії.

Данія: День народження Принцеси Александри.

Судан: День революції.

Білорусія: День економіста.

Сальвадор: Банківське свято.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему