28 Червня 2018
Новини

Найдивовижніші Конституції світу: найкоротша у США, мирна в Японії та країни без Основного закону

Найдивовижніші Конституції світу: найкоротша у США, мирна в Японії та країни без Основного закону

Сьогодні Україна відзначає одне з найбільших державних  свят – День Конституції. Рівно 22 роки тому  молода незалежна держава нарешті отримала свій Основний закон.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Ухвалення Конституції стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Проте у світі є Конституції, які мають дуже особливі відмінності від всіх інших Основних законів, за яким жив та чи інша країні.

Зокрема, найкоротша з діючих конституцій - основний закон Сполучених Штатів Америки. Також цей документ є найстарішою з діючих номінальних (документ, який прямо оголошує себе конституцією) вважається Конституція США (прийнята в 1787 році). За цей час в неї внесли 27 поправок (перші 10 були внесені в 1791 році, а остання - в 1992 р.). Вони є невід'ємною частиною основного документа країни.

Найстаріша Конституція донині діє в Сан Марино. Вона була прийнята в 1600 році. Ця правова система була оновленням Статуту Міста, який використовувався в Сан-Марино приблизно з 1300 року. Тобто до історії закону сміливо можна додати ще 300 років.

Найдовша Конституція діє в Індії. Згідно з довідковими джерелами в ній 149 тис. слів і 465 статей, 12 великих додатків і більше 70 поправок. Причому деякі з поправок настільки масштабні, що за обсягом чи не перевершують основний закон США. Друге місце за обсягом займає Конституція Європейського союзу: в ній 265 сторінок, 448 статей і понад 60 тис. слів.

Найстаріша з європейських Конституцій була прийнята в Польщі. 3 травня 1791 року на так званому чотирирічному  сеймі була ухвалена конституція, яка встановлювала устрій Речі Посполитої згідно ідеям освіти і розширення прав місцевого населення. Конституція втратила силу після поділів Польщі, які призвели до окупації країни Росією, Прусією та Австрією.

Натомість чинний основою закон Польщі був прийнятий парламентом в 1997 році.

Найбільш «мирна» - це Конституція Японії. Тільки в цій країні в основному законі значиться офіційна відмова від війни.

Релігійна Конституція - Лівійська. У цій країні в якості основного закону був прийнятий текст Корану.

Еко-френдлі Конституція діє в Еквадорі. В державі основним законом закріплені не тільки права і обов'язки громадян, а й навколишнього середовища. Основним законом тут захищені всі екосистеми.

Інтерактивна Конституція в Ісландії. Зведення законів було розробленно випадковими громадянами країни, і вони регулярно допрацьовуються в онлайн-режимі, а звіти про цей процес можна подивитися на каналі в Ютубі.

Країни без Конституції. У світі все ще є держави, де номінально не існує основного закону. Причому більшу частину цього списку складають розвинені країни:  Великобританія, Швеція, Нова Зеландія, Канада та Ізраїль.

За матеріалами vesti-ukr.com.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, конституція, закон
В тему