26 Червня 2018
Новини

26 червня відзначають Міжнародний день у підтримку жертв катувань

26 червня відзначають Міжнародний день у підтримку жертв катувань

26 червня – 177-й день року (178-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 188 днів.

Міжнародні:

Міжнародний день у підтримку жертв катувань. У 1997 році, за рекомендацією Економічної і Соціальної Ради, Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 червня Міжнародним днем Організації Об'єднаних Націй в підтримку жертв катувань (International Day in Support of Victims of Torture).

Цей день впровадився з метою викорінення тортур і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року, що набула чинності 26 червня 1987 року.

Катування є злочином відповідно до принципів міжнародного права. У всіх відповідних документах тортури строго забороняються і не можуть бути виправдані ні за яких обставин. І ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-яке інше надзвичайний стан, не можуть служити виправданням катувань. Наказ вищого начальника або державної влади не може служити виправданням катувань.

Кожна держава-учасниця вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для недопущення актів катувань на будь-якій території під її юрисдикцією. Для виходу з посттравматичного стану в результаті тортур необхідні своєчасні спеціалізовані програми. Діяльність реабілітаційних центрів по всьому світу показує, що жертви катувань можуть почати забувати про пережиті страждання, щоб повністю зцілитися. Також в рамках Управління Верховного комісара ООН з прав людини діє Фонд добровільних внесків ООН для жертв тортур, який займається проблемами жертв тортур, розподіляючи кошти для допомоги таким людям та їхнім родинам.

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним оборотом.

Національні:

Мадагаскар: Національне свято Республіки Мадагаскар. День проголошення Незалежності (1960).

Кримські татари: День національного прапора кримських татар.

Румунія: День національного прапора Румунії.

Азербайджан: День збройних сил Азербайджану.

Білорусія: День працівників прокуратури.

Таїланд: Азала Пуйя.

ПАР: День боротьби за свободу Південної Африки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему

Останні матеріали