22 Червня 2018
Новини

Україна «втратить» ще дві області

Україна «втратить» ще дві області

Найближчим часом може не стати Дніпропетровської та Кіровоградської областей, оскільки їх перейменують на Січеславську та Кропивницьку.

Днями комітет Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію депутатів перейменувати Дніпропетровську область в Січеславську, а Кіровоградську - в Кропивницького. Пише vesti-ukr.com.

Для завершення процесу перейменування проект закону тепер повинен схвалити Конституційний суд, а після нього - конституційну більшість в парламенті.

«Наш комітет розглянув цю пропозицію, ми заслухали позицію директора Інституту нацпам'яті Володимира В'ятровича та прийняли рішення підтримати перейменування», -  повідомив виданню глава комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олексій Гончаренко.

«Судячи з того, як спокійно ці перейменування підтримали в комітеті, думаю, що конституційна більшість голосів набере. Єдине, чого може не вистачити, це дисципліни депутатів - щоб вони були присутні на робочому місці, коли буде голосування за ці зміни », - каже В'ятрович.

Тим часом в Мережі з приводу нових назв розгорнулася ціла полеміка. Якщо перейменування Кіровоградської області в Кропивницького питань особливо не викликає - області просто дали назву перейменованого раніше обласного центру Кропивницький, то у випадку з Дніпропетровською областю українці мають претензії.

Зокрема, багато хто дивується, чому Дніпропетровська область повинна стати саме Січеславською, а не просто Дніпровської.

У той же час в Інституті нацпам'яті пояснюють: на території нинішньої Дніпропетровської області розташовувалося п'ять з восьми січей українського козацтва.

«Це повернення до однієї з найвідоміших сторінок української історії - історії січей, Запорізької Січі», - каже В'ятрович. - При цьому елементом герба нинішньої Дніпропетровської області є козацтво, що також апелює до козацької історії. Ми вважаємо, що назва «Січеславська область» підкреслить історичну долю цього регіону».

Він також упевнений, що ніякого дисонансу між назвою області та обласного центру не буде, оскільки вже є прецеденти: центр Волинської області - Луцьк, а центр Закарпатської - Ужгород.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, дніпро, вру
В тему