22 Червня 2018
Новини

Волинян атакують змії

Волинян атакують змії

За останні вихідні на Волині трапилися два випадки укусів людей зміями.

Про це інформує Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Прийшло тепло – активізувались змії. У порівнянні з минулими роками це значно вищий показник. До прикладу, торік-позаторік фіксували лише два-три такі випадки.

Найчастіше жертвами плазунів стають любителі відпочинку на природі, мешканці сіл, дачники, а також ті, хто вирушає до лісу по ягоди та гриби. Здебільшого отруйні змії, а на Волині це в основному гадюки, нападають у двох випадках: коли полюють і коли захищаються.

У спеку плазуни стають малорухливими, тому люди можуть легко наступити на них. Відтак, перебуваючи у лісі, варто бути украй уважними та обережними. Змії нападають на людей не лише в лісових хащах, а й у долинах під час сінокосу, на гірських дорогах і навіть на подвір’ях. Реєструються також напади змій біля порогу хати.

Якщо ж гадина таки напала, необхідно спробувати відсмоктати отруту. Проте це можна робити лише тоді, якщо у роті немає ранок чи тріщин.

До слова, популярна «порада» про необхідність накладання джгута – міф. Це навіть погіршує ситуацію, кажуть медики. Також не можна припалювати ранки та робити надрізи. Бажано лише знерухомити частину тіла, прикласти до ураженого місця лід і тоді доправити постраждалого до медзакладу.

Цьогоріч усі районні лікарні області забезпечені протизміїними сиворотками. Адже найбільш ефективний засіб проти отрути гадюк – це сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, змії, напад, Лікарі
В тему