20 Червня 2018
Новини

20 червня відзначають Всесвітній день біженців

20 червня відзначають Всесвітній день біженців

20 червня – 171-й день року (172-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 194 дні. У високосний рік літнє сонцестояння (у інші роки 21 червня).

Міжнародні:

Всесвітній день біженців. Кожного року 20 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день біженців (World Refugee Day), затверджений Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція A / RES / 55/76) в 2001 році.

Протягом багатьох років різні країни та регіони відзначали власні пам'ятні дні й навіть тижні, присвячені біженцям. Одним з найвідоміших вважається День африканських біженців, який відзначається в кількох країнах 20 червня. У 2000 році Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла спеціальну резолюцію – вираз солідарності з Африкою, в якій знаходиться велика кількість біженців, і яка традиційно проявляє до них свою великодушність. Відповідно до даної резолюції Генеральна Асамблея у 2001 році відзначала п'ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців 1951 року.

Тоді ж Організація африканської єдності (ОАЄ) погодилася з тим, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців – 20 червня.

Біженці і вимушені переселенці визначаються як особи, які втекли зі своїх країн через обґрунтовану боязнь переслідувань через расової, релігійної приналежності, громадянства, політичних поглядів або приналежності до конкретної соціальної групи, які не можуть або не хочуть повертатися. Багато людей стають біженцями через стихійні лиха чи техногенні катастрофи.

Всесвітній день захисту слонів в зоопарках. 20 червня, захисники тварин закликають звернути увагу на проблеми слонів – найвеличніших тварин сучасності.

Вперше Всесвітній день захисту слонів у зоопарках (International Day of Action for Elephants in Zoos, IDAEZ) був відзначений в 2009 році, тоді ж активісти руху визначили свої основні завдання, головне з яких – звільнення всіх слонів світу з неволі. З тих пір цей День відзначається щорічно.

Слони, найбільші сухопутні ссавці, створені для відкритих просторів. Ці високорозвинені тварини об'єднуються у великі сім'ї з тісними взаєминами, спілкуючись один з одним навіть на відстані. В день вони проходять по кілька кілометрів, долаючи пустелі, річки, ліси і савани. У неволі вони виявляються позбавлені всього цього і, в кінцевому підсумку, живуть неповноцінним життям – виключно для того, щоб люди мали задоволення побачити гігантів своїми очима.

У День захисту слонів в зоопарках захисники тварин організовують різноманітні просвітницькі заходи, розповідаючи людям про слонів, про їх звичному способі життя і про те, як важко їм в неволі. У Сполучених Штатах Америки ця акція проводиться вже кілька років і встигла принести перші результати. Близько 20 зоопарків США закрили або збираються закрити павільйони зі слонами; 11 зоопарків перемістили 14 слонів у природні заповідники, створені спеціально для цих тварин.

Національні:

Сенегал: День незалежності.

Аргентина: День прапора.

Азербайджан: День працівників газового господарства.

Узбекистан: День суверенітету.

Україна: День Експертної служби МВС України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему

Останні матеріали