16 Червня 2018
Новини

16 червня відзначають День африканської дитини

16 червня відзначають День африканської дитини

16 червня – 167-й день року (168-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 198 днів.

Міжнародні:

Міжнародний день сімейних грошових переказів.

Міжнародний день солідарності з народами, що борються у Південній Африці.

День африканської дитини. Щорічно 16 червня по ініціативи Організації африканської єдності (Organization of African Unity) у світі відзначається Міжнародний день африканської дитини (International Day of the African Child), відомий також як День захисту дітей Африки.

Вперше свято було відзначено в 1991 році, і з тих пір основною темою заходів, що проводяться у рамках Дня по всьому світу, стало привернення уваги світової громадськості, дитячих і медичних організацій, а також політиків всього світу до проблем африканських дітей і до умов їх повсякденного життя.

Дата Міжнародного дня африканських дітей була обрана в зв'язку з трагічними подіями, що сталися 16 червня 1976 року в ПАР. В той день тисячі чорношкірих школярів вийшли на вулиці поселення на південно-західній околиці Йоганнесбурга – Соуето (Soweto – South Western Townships) – з вимогами підвищити якість шкільної освіти і відстоюючи право на навчання рідною мовою.

Сотні юних африканців були розстріляні силами урядової охорони. Протягом двох наступних тижнів понад сто осіб були вбиті і більше тисячі отримали поранення. Офіційні дані повідомляють, що з 16 червня 1976 по 28 лютого 1977 року в ході повстання в результаті поліцейських розстрілів загинули 575 осіб і були заарештовані близько 6 тисяч осіб.

Національні:

Ірландія: Свято «Блумсдей».

Південно-Африканська Республіка: День молоді.

Нідерланди: Свято оселедця (День прапорців). Традиційно, свято оселедця проводиться у Нідерландах в одну з субот червня, відразу ж після того, як в порт доставлять першу оселедець нового улову. Цей улов – особливий, оскільки до кінця травня оселедець досягає ідеального розміру і набирає 14 відсотків жирності.

Це свято часто називають також «День прапорців» (Vlaggetjesdag). Прапорці фігурують в назві народних гулянь тому, що ними традиційно в цей день прикрашаються гавань містечка Схефенінгена (Scheveningen) і прилеглі вулиці. Ті, що прийшли на свято зможуть вдосталь поїсти делікатесу – першого оселедця нового сезону, так званої, «холландсе Ніуве». Перше оселедцеве судно, яке заходило в порт Схефенінген, зазвичай отримує грошову премію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, день захисту дітей
В тему