6 Червня 2018
Новини

6 червня — День журналіста України

6 червня — День журналіста України

Неможливо уявити суспільство без інформації, без засобів її передачі.

День журналіста щорічно відзначається 6 червня. Це професійне свято журналістів, кореспондентів та репортерів.

Історія свята:

День журналіста стали щорічно відзначати після підписання Президентом Указу №251/94 від 25 травня 1994 року, який наказував встановити в республіці нове "професійне свято працівників засобів масової інформації".

Союз журналістів України створили 23 квітня 1959 року. Це було ще в епоху існування СРСР. Але об'єднання українських журналістів входило до складу Союзу журналістів СРСР. Кардинально ситуація змінилася з розпадом "країни рад" і проголошенням незалежності України.

6 червня — День журналіста України

Союз журналістів переформатувався і став називатися Національною спілкою журналістів України. У 1992 році організація стала членом Міжнародної федерації журналістів - найбільшої в світі організації професійних працівників ЗМІ.

Дату святкування Дня журналістів вибрали також не випадково. Саме в цей пам'ятний день, в Брюсселі, Національна спілка журналістів України прийняли до лав Міжнародної федерації журналістів. Пропозицію підтримали переважною більшістю голосів.

Значення професії журналіста:

У нинішніх реаліях важко уявити сучасне суспільство без свіжої та оперативної інформації. Тому День журналіста вже давно перейшов з категорії професійного свята в загальнонародне.

Адже саме за допомогою журналістів люди отримують своєчасну інформацію з професійними поглядами на події та факти з життя.

Традиційно, урядові та неурядові організації в честь професійного свята приурочують присудження видатним журналістам нагород за безкомпромісну боротьбу за справу демократії. Крім того, проводяться тематичні прес-конференції, брифінги. У цей день журналісти приймають вітання від колег, друзів і читачів.

Професійний день журналістів давно перестав бути святом обмеженого кола. Сьогодні значення журналістики настільки велике, що святкування Дня журналіста відбувається на загальнонаціональному рівні. Адже саме журналісти несуть інформацію в маси, вони формують громадську думку, ведуть просвітницьку роботу і т.д. Все це робить ЗМІ четвертої гілкою влади в Україні.

Українські журналісти взяли високі міжнародні стандарти професійної діяльності. Вони борються за об'єктивність висвітлення різних політичних подій, протистоять жорсткій цензурі і задовольняють різноманітні інформаційні потреби громадян.

6 червня — День журналіста України

Привітання з святом:

Нам так важливо про життя побільше знати,

Де ж інформацію таку наразі взяти?

А журналісти багато чого знають,

Й новини людям всім розповідають.

Якщо ти журналіст, боятися не треба,

Бо визнання людей – ось головна потреба.

Ми вас зі святом від душі вітаємо,

У нелегкій роботі успіхів бажаємо,

І щастя, хоча спокій лише сниться,

І лише радісних новин – у День журналіста!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, яке сьогодні свято
В тему