25 Травня 2018
Новини

Журналісти «Твого вибору» відкрили для себе Європу

Журналісти «Твого вибору» відкрили для себе Європу

Море вражень, захоплення, здивування, піднесення та позитив – емоції, які відчув кожен з нас під час кількаденної подорожі у Європу.

Три країни, неймовірні міста та місця: вишуканий Краків, велична Прага, елегентні Карлові Вари, помпезний Дрезден та чарівний Вроцлав…  У тіні величності цих міст не згубився – Кам’яний бастіон Саксонії - Бастай, Королівська пивоварня в  Крушовіце, замок у чудернацькому стилі Пільніц та романтичний Моріцбург, що вже кільком поколінням відомий по фільму «Три горішки для Попелюшки»… 

Освєнцим

Європа зустріла нас туманом та дрібним дощем.  Природа плакала разом з відвідувачами страшного місця, де було вбито і спалено мільйони жертв Другої світової війни – Освенцим (Аушвіц-Біркенау — один із найбільших концтаборів, що з кінця травня 1940 до січня 1945 використовувався як нацистський концтабір).

Моторошне відчуття горя, розпачу та смерті численних людських жертв, прах яких розвіяно за вітром та встелено ним цю багатостраждальну землю.  Залишки споруд того часу  мовчазними свідками трагедії стоять на місці страти безневинних жертв, а відновлені казарми демонструють відвідувачам жахливі умови, та вражаючі масштаби трагедії.

Освенцим ми залишали мовчазними та задуманими, згадувалися картини жахіть із фільмів, фото, а губи пошепки промовляли молитву за тих, хто закатованим, спаленим, розтерзаним залишився тут назавжди. 

Краків

Вишукане місто, чимсь схоже на Львів за архітектурою, але зі своїм неповторним характером, людьми, старими вуличками,  смаколиками, музикою.

Королівський замок, Маріацький костел, Флоріанська Арка та затишна й вишукана Площа Ринок.

До речі, про страви, фірмовий «Осципек» перекочував на вулиці Польщі, хоча раніше його готували лишень на курортах у Татрах. Це -олоний сир, приготовлений на грилі із журавлиновим топінгом..

Прага

Велична, королівська, грандіозна, урочиста, поважна та респектабельна. Прагу можна описувати нескінченно.  Це – місто, де будуть постійно боліти ноги, де легко набираєш пару кг зайвої ваги і витрачаєш купу грошей на абсолютно незаплановані покупки. І при цьому Прага - місто, в яке закохуєшся без пам'яті і хочеш приїхати знову і знову: зі зручним взуттям та запасною валізою.

Прага -  одне з найбільших міст Центральної Європи і багатовікова столиця Богемії.

Це романтичні мости, вікові собори та костели, підсвічені шпилі, що казково відображаються у водах Влтави. А ще, червоні черепичні покрівлі, численні бруковані вулички, дворики, кав’ярні, що дадають романтичного настрою… Але нарівні з цим Прага – сучасне і жваве місто, в якому повно молодої енергії, музики, культури в усіх її проявах і ресторанів високої кухні.

Карлові Вари

Елегантність тут у всьому: від неквапливої прогулянки туристів та відпочивальників, до легкої й вишуканої архітектури будівель. Місто ніби накрите вуаллю, що підкреслює його загадковість…

Дрезден

Помпезний, піднесений, розкішний – вразив усім.  Більше 40 років знадобилося для того, щоб дрезденці відновили архітектуру міста, що було вщент зруйноване. Сьогодні містом милуються тисячі туристів.

У старій частині міста, насамперед, в очі впадають темні плями на світлому облицюванні фасадів - це обвуглене каміння, яке будівельники взяли з руїн зруйнованих бомбами будівель. А ще – Дрезден – неймовірне зелене місто, вражає чистотою повітря і гостинністю городян. Його ще поетично називають Флоренція-на-Ельбі. Вперше таку назву дав його на початку XIX століття Іоганн Готфрід Гердер, історик мистецтва. Нічого дивного! Аналогії напрошувалися прямі: італійська Флоренція і німецький Дрезден - міста мистецтва, вишуканої архітектури, безцінних музейних колекцій.

А ще, ми потрапили на ярмарку та фест Диксиленда – це найстаріший джазовий фестиваль Європи і один з найбільших фестивалів диксиленду в світі. Він проходить щорічно, починаючи з 1971 року, в середині травня і триває тиждень.

А щодо смакоти, то апетитні сосиски двох видів досі згадуються з приємною гастрономічною ностальгією.

Вроцлав

На завершення – Вроцлав. Це  одне з найстаріших міст у Польщі, що пишається прекрасними історичними пам'ятками всіх епох і є особливим туристичним центром.

Гідами були вроцлавські гноми, яких ви більше ніде не побачите. Вони скрізь: на стовпах, на площі, вказівниках, посміхаються, заманюють, розповідають історію прекрасного міста. А ще, це місто 12 островів і 112 мостів.

Враження незабутні та неповторні, кожне місто по-особливому прекрасне, заворожуюче. А сама подорож – це можливість відкрити щось нове, побачити світ, відпочити тілом й душею. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, європа
В тему