Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт
В Україні авокадо знають, як не дивовижний продукт, а як інгредієнт для приготування різноманітних страв і закусок. Як тільки його не називали: агакат, агуакатє, аллигаторовой грушею. Росте плід на високому дереві, а його властивості благотворно впливають на кровоносну систему: перешкоджає утворенню холестерину в крові.
Стиглий, свіжий, смачний - такий авокадо ми любимо, і на це є ряд причин. Вершкова текстура замінює калорійні масла здоровими жирами. Вони допомагають розщеплювати холестерин і сприяють схудненню.
Користь авокадо
Про користь авокадо чув кожен. Цей зелений фрукт містить поживні речовини, а шкідливих насичених жирів і цукру в ньому немає, тому авокадо включають в дієтичний раціон.
До складу авокадо входить олеїнова кислота, яка перешкоджає утворенню холестерину в крові, а також розщеплює вже накопичився.
У авокадо більше калію, ніж в бананах (а це теж дуже корисно для серця), є також натрій, кальцій, фосфор, марганець, магній і інші мінерали.
Вітамін С, майже вся група вітамінів В, провітамін А, вітаміни РР і D - теж є в авокадо. А за вмістом вітаміну Е, що сприяє захисту клітин проти старіння і збагачує їх киснем, рівних цьому фрукту практично немає.
Як вибрати авокадо
Недозріле авокадо – суцільне розчарування для тих, хто пробує його вперше. Зелена дубово-тверда м'якоть, і за текстурою, і за смаком нагадує сирий кабачок.
Інша крайність – перезрілий плід, який почав підгнивати. Ознаками такого авокадо можуть служити його надмірна, водяниста м'якість, темні точки і плями на шкірці.
Хороший зрілий авокадо має рівномірний колір і рівномірну м'якість: при натисканні на шкірку палець повинен легко залишати вм'ятину, але не потопати в плоді. Ідеальний авокадо настільки м'який і маслянистий, що його можна легко намазати на хліб.
З чим їсти авокадо
Авокадо, додані в салати, надають їм чудовий, олійно-горіховий присмак. Цей фрукт – відмінний варіант для бутербродів: на скибочку зернового або житнього хліба намазати м'яку м'якоть авокадо, присипати сіллю і прикрасити листиком салатного лука. Зверху трохи скропити лимонним соком.
Що приготувати з авокадо
Як використовувати авокадо? З дивовижного фрукта можна швидко приготувати найрізноманітнішу їжу. Страви з авокадо носять строкаті назви: гуакамоле (мексиканська закуска), тортилії. Можна зайнятися приготуванням фаршированого авокадо, нарізати його в суші, додати замість яєць, коктейлі. Як приготувати кулінарний фурор? Приготувати екзотичний соус!
Закуска з авокадо
Інгредієнти:
- соєвий соус натуральний – 2 ч. л.;
- оливкова олія – 4 ч. л.;
- лимонний сік – 2 ч. л.;
- авокадо – 1 шт.;
- перець мелений – 1/4 – 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Зробити суміш спецій.
- Очистити авокадо, розділити на дві половинки.
- Кожну покласти на дошку і порізати поперек, щоб вийшли шматочки.
- Добре полити сумішшю з лимонного соку, соєвого соусу, оливкової олії.
Суп з авокадо для схуднення
Інгредієнти:
- куряча грудка – 200 р.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- оливкова олія – 30 мл;
- сіль – за смаком;
- цибуля – 2 головки;
- гострий перець – 1 стручок;
- вода – 1,5 л.;
- авокадо – 5 шт.;
- лимонний сік – 1 шт.;
- коріандр – за смаком.
Спосіб приготування:
- Нарізане невеликими шматочками м’ясо покласти в каструлю з водою.
- Поставити на середній вогонь і варити м’ясо півгодини.
- Перець з цибулею нарізати півкільцями. Покласти в бульйон.
- М’ясо вийняти.
- Довести до кипіння овочі, покласти м’якоть авокадо, влити сік з коріандром (10 хв). Подрібнити.
Салат з апельсина і авокадо
Інгредієнти:
- апельсини – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- фенхель – 1/2 шт.;
- зелений салат – за смаком;
- сік лимона – за смаком;
- сіль морська – щіпка;
- чорний перець мелений – за смаком;
- кедрові горіхи – 40 р.
Спосіб приготування:
1.Тонко порізаний кріп, авокадо і апельсин полити соком лимона, посипати сіллю.
2. Викласти на тарілку так: листя салату, фенхель, апельсин з авокадо.
3. Все перемішати, додати перець і горішки.
Салат з авокадо і лососем
Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- слабосоленої лосось – 200 р.;
- сир фета – 100 р.;
- яйця – 3 шт.
Спосіб приготування:
1.Якщо взяли авокадо з шкіркою, то потрібно очистити фрукт.
2.Розкришити сир.
3.Відварені яйця розділити на жовтки і білки.
4.Жовтки натерти, білки нарізати кубиками.
5.Дрібно порізати рибу.
6.Викласти в салатну тарілку авокадо, сир, рибу, вміст яєць.
7.Злегка посолити і поперчити, додавши майонез.
Соус з авокадо
Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- часник – 1 зубок;
- вершки 10% – 3 ст. л.;
- рослинне масло – 3 ст. л.;
- перець чилі – за смаком;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
1.Фрукт порізати на дві частини, вийняти кісточку з м’якоттю, подрібнити.
2.Додати лимонний сік і інші інгредієнти.
3.Подрібнити і перелити в соусницю.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.