15 Травня 2018
Новини

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

В Україні авокадо знають, як не дивовижний продукт, а як інгредієнт для приготування різноманітних страв і закусок. Як тільки його не називали: агакат, агуакатє, аллигаторовой грушею. Росте плід на високому дереві, а його властивості благотворно впливають на кровоносну систему: перешкоджає утворенню холестерину в крові.

Стиглий, свіжий, смачний - такий авокадо ми любимо, і на це є ряд причин. Вершкова текстура замінює калорійні масла здоровими жирами. Вони допомагають розщеплювати холестерин і сприяють схудненню.

Користь авокадо

Про користь авокадо чув кожен. Цей зелений фрукт містить поживні речовини, а шкідливих насичених жирів і цукру в ньому немає, тому авокадо включають в дієтичний раціон.

До складу авокадо входить олеїнова кислота, яка перешкоджає утворенню холестерину в крові, а також розщеплює вже накопичився.

У авокадо більше калію, ніж в бананах (а це теж дуже корисно для серця), є також натрій, кальцій, фосфор, марганець, магній і інші мінерали.

Вітамін С, майже вся група вітамінів В, провітамін А, вітаміни РР і D - теж є в авокадо. А за вмістом вітаміну Е, що сприяє захисту клітин проти старіння і збагачує їх киснем, рівних цьому фрукту практично немає.

Як вибрати авокадо

Недозріле авокадо – суцільне розчарування для тих, хто пробує його вперше. Зелена дубово-тверда м'якоть, і за текстурою, і за смаком нагадує сирий кабачок.

Інша крайність – перезрілий плід, який почав підгнивати. Ознаками такого авокадо можуть служити його надмірна, водяниста м'якість, темні точки і плями на шкірці.

Хороший зрілий авокадо має рівномірний колір і рівномірну м'якість: при натисканні на шкірку палець повинен легко залишати вм'ятину, але не потопати в плоді. Ідеальний авокадо настільки м'який і маслянистий, що його можна легко намазати на хліб.

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

З чим їсти авокадо

Авокадо, додані в салати, надають їм чудовий, олійно-горіховий присмак. Цей фрукт – відмінний варіант для бутербродів: на скибочку зернового або житнього хліба намазати м'яку м'якоть авокадо, присипати сіллю і прикрасити листиком салатного лука. Зверху трохи скропити лимонним соком.

Що приготувати з авокадо

Як використовувати авокадо? З дивовижного фрукта можна швидко приготувати найрізноманітнішу їжу. Страви з авокадо носять строкаті назви: гуакамоле (мексиканська закуска), тортилії. Можна зайнятися приготуванням фаршированого авокадо, нарізати його в суші, додати замість яєць, коктейлі. Як приготувати кулінарний фурор? Приготувати екзотичний соус!

Закуска з авокадо

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Інгредієнти:

  • соєвий соус натуральний – 2 ч. л.;
  • оливкова олія – 4 ч. л.;
  • лимонний сік – 2 ч. л.;
  • авокадо – 1 шт.;
  • перець мелений – 1/4 – 1/2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Зробити суміш спецій.
  2. Очистити авокадо, розділити на дві половинки.
  3. Кожну покласти на дошку і порізати поперек, щоб вийшли шматочки.
  4. Добре полити сумішшю з лимонного соку, соєвого соусу, оливкової олії.

Суп з авокадо для схуднення

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 200 р.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • оливкова олія – 30 мл;
  • сіль – за смаком;
  • цибуля – 2 головки;
  • гострий перець – 1 стручок;
  • вода – 1,5 л.;
  • авокадо – 5 шт.;
  • лимонний сік – 1 шт.;
  • коріандр – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Нарізане невеликими шматочками м’ясо покласти в каструлю з водою.
  2. Поставити на середній вогонь і варити м’ясо півгодини.
  3. Перець з цибулею нарізати півкільцями. Покласти в бульйон.
  4. М’ясо вийняти.
  5. Довести до кипіння овочі, покласти м’якоть авокадо, влити сік з коріандром (10 хв). Подрібнити.

Салат з апельсина і авокадо

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Інгредієнти:

  • апельсини – 1 шт.;
  • авокадо – 1 шт.;
  • фенхель – 1/2 шт.;
  • зелений салат – за смаком;
  • сік лимона – за смаком;
  • сіль морська – щіпка;
  • чорний перець мелений – за смаком;
  • кедрові горіхи – 40 р.

Спосіб приготування:

1.Тонко порізаний кріп, авокадо і апельсин полити соком лимона, посипати сіллю.

2. Викласти на тарілку так: листя салату, фенхель, апельсин з авокадо.

3. Все перемішати, додати перець і горішки.

Салат з авокадо і лососем

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • слабосоленої лосось – 200 р.;
  • сир фета – 100 р.;
  • яйця – 3 шт.

Спосіб приготування:

1.Якщо взяли авокадо з шкіркою, то потрібно очистити фрукт.

2.Розкришити сир.

3.Відварені яйця розділити на жовтки і білки.

4.Жовтки натерти, білки нарізати кубиками.

5.Дрібно порізати рибу.

6.Викласти в салатну тарілку авокадо, сир, рибу, вміст яєць.

7.Злегка посолити і поперчити, додавши майонез.

Соус з авокадо

Всесвітній день авокадо - 15 травня: що потрібно знати про цей неймовірно корисний фрукт

Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • часник – 1 зубок;
  • вершки 10% – 3 ст. л.;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • перець чилі – за смаком;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

1.Фрукт порізати на дві частини, вийняти кісточку з м’якоттю, подрібнити.

2.Додати лимонний сік і інші інгредієнти.

3.Подрібнити і перелити в соусницю.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, авокадо, рецепти
В тему