14 Травня 2018
Новини

14 травня відзначають Проліт у слов'ян

14 травня відзначають Проліт у слов'ян

14 травня – 134-й день року (135-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 231 день.

Міжнародні:

Проліт у слов'ян – зустріч прольотів, останній тиждень оранки і початку сівби. Також в цей день слов'янами відбуваються обережні обряди пробудження землі, що приносять силу і здоров'я.

Славиться Майя Золотоволоска – Матір Усіх Богів, їй влаштовували ритуал поклоніння на Капищі богині доль Макоші. Також в її честь відбувалося запалення священного вогню, що знаменує початок літа. Взагалі у проліт було прийнято розпалювати великі багаття, щоб вони палали на славу наступаючого літа.

Також проводився обряд орання, що приносить здоров'я та удачу, і чарівне чарування у тригли (древньої слов'янської богині, єдиної у трьох іпостасях: витворюючи, що зберігає і руйнує), що допомагає жінці зберігати лад в сім'ї. Свято проліт відзначався шумно, весело і всенародно. Традиційно в цей день влаштовувалися молодечі забави, ігри, пісні і хороводи. Танці і пісні проходили під слов'янські інструменти: барабан, кугікли, дудки, сопілки.

Національні:

Ізраїль: День незалежності.

Іран: День антитютюнової фетви.

Ліберія: День інтеграції.

Малаві: День Камуз.

Філіппіни: День Конституції.

Росія: День фрілансера.

Грузія: Тамароба (День пам'яті цариці Тамари). День поминання святої благовірної цариці Тамари – Тамароба. Зазвичай головні події, присвячені цьому святу, проходять в Тбілісі – у церкві, що носить її ім'я, в храмі Різдва Пресвятої Божої Матері і в Ахалцихе (Південна Грузія). Також урочисті молебні проходять в цей день майже у всіх православних храмах країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему