13 Травня 2018
Новини

13 травня відзначають День матері

13 травня відзначають День матері

13 травня – 133-й день року (134-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 232 дні.

Міжнародні:

Всесвітній день мігруючих птахів. Цей день присвячено даті підписання 10 травня 1906 року Міжнародного Договору про охорону птахів.

День матері. Щорічно у другу неділю травня у багатьох країнах Європи, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії, Китаї та Японії відзначається одне з найсвітліших і добрих свят – День матері (Mother's Day).

Цьому святу вже більше ста років. Хоча витоки святкування Дня матері, можливо, слід шукати у святах весни, які жителі античної Греції присвячували Реї, матері великого бога Зевса. Починаючи з 1600 року, в Англії з'явилася традиція святкування Материнського неділі. В цей день, який припадав на четверту неділю Посту, вшановували матерів. А ще в цей день не можна було працювати, потрібно було обов'язково відвідати батьків.

Історія ж сьогоднішнього Дня матері така. У 1907 році молода американка Анна Джервіс (Anna Jarvis) із Західної Вірджинії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно пішла з життя. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом – в 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня. Хоча по суті це – свято вічності: з покоління в покоління для кожного з нас мама – найголовніша людина. З 1914 року це свято отримало офіційний статус в США.

Національні:

Бразилія: Фестиваль Претос Велхос – річниця відміни рабства в країні.

Колумбія: День святої Марії.

Республіка Конго, Нігерія: День Гарланда.

Росія: День Чорноморського флоту, День охоронно-конвойної служби.

Білорусь: День Державного герба і Державного прапора Республіки Білорусь.

Бельгія: Фестиваль котів. Під час святкування з центральної дзвіниці міста викидають велику кількість штучних котів прямо у натовп людей, а також проходить барвистий парад, присвячений кішкам.

Німеччина: Фестиваль Диксиленда у Дрездені. Це міжнародний фестиваль джазової та блюзової музики, найстаріший джазовий фестиваль Європи і один з найбільших фестивалів диксиленду в світі. Він проходить щорічно, починаючи з 1971 року, у середині травня і триває тиждень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, день матері
В тему