30 Квітня 2018
Новини

Через глобальне потепління на Землі все частіше з’являються «мертві зони»

Через глобальне потепління на Землі все частіше з’являються «мертві зони»

Найчастіше вони зустрічаються на глибині 200-800 метрів...

Зокрема, вчені з Університету зі Східної Англії заявили про різке зниження кількості кисню в Оманській затоці, що на північний захід Аравійського моря.

«Мертва зона», що збільшується, була виявлена за допомогою підводних роботів Seaglider, які можуть занурюватися на глибину до тисячі метрів і працювати протягом декількох місяців, повідомляє EurekAlert.

Роботи працювали в Оманській затоці протягом восьми місяців. Вони зв'язувалися із супутниками для того, щоб створити підводну карту рівнів кисню. У результаті було встановлено, що зону кисневого мінімуму можна порівняти з розмірами Шотландії.

Примітно, що вченим наразі відомо про декілька так званих «зон кисневого мінімуму»(ЗКМ), розташованих на глибинах понад 200 метрів біля західних континентальних узбереж. Там перемішування води утруднене і весь наявний у ній кисень швидко споживається живими організмами. Одна з них знаходиться в Аравійському морі, розтягнувшись між берегами Індії, Ірану та Оману - це області виключно активного судноплавства. І, судячи з нової роботи, "мертва зона" швидко збільшується в розмірах.

Крім того, дослідникам вдалося виявити, що "мертва зона" рухається вниз і вгору зі зміною пір року, що змушує риб зосереджуватися у вузькій смужці біля поверхні води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, великобританія, вчені, дослідження, екологія
В тему

Останні матеріали