22 Квітня 2018
Новини

Сьогодні свято всіх православних жінок!

Сьогодні свято всіх православних жінок!

22 квітня християни східного обряду вшановують пам’ять святих жінок-мироносиць...

Третя неділя за церковними канонами (через 14 днів за звичайними підрахунками) після Великодня у християн східного обряду вважається жіночим днем, присвяченим пам’яті Святих жінок-мироносиць (жон-мироносиць).

Духовний подвиг цих жінок, що супроводжували Господа на його шляху від Галілеї до Голгофи, їх жертовна любов та самовіддана допомога Спасителю і Його апостолам, стала яскравим прикладом віри, вартим наслідування.

Страшна картина розп’яття Христа змусила розбігтися всіх учнів. Лише Іоан Богослов і жінки-мироносиці залишалися поруч із Учителем до останнього подиху Його на Хресті. Велика духовна сила і відданість Спасителеві зробили їх гідними першими почути від ангелів вість про Його Воскресіння.

Прямуючи до Гроба Вчителя свого, щоб помазати тіло Його миром за юдейським звичаєм, жінки-мироносиці стали першими, перед ким з’явився воскреслий Господь. Великодні пісні згадують їх як «апостолів для апостолів», бо саме ці самовіддані жінки донесли до них звістку про Воскресіння Христа.

Після Вознесіння Спасителя жінки-мироносиці нарівні з учнями-чоловіками проповідували по світу Євангеліє. Цей факт надає право називати їх «рівноапостольними».

Хто ж вони, жінки-мироносиці, які назавжди увійшли в історію християнства?

Серед них – Марія Магдалина. Страждаючу від тяжкої хвороби Марію зцілив Ісус Христос. Жінка, позбавлена від семи злих духів, що впливали на її життя і здоров’я, була дуже вдячна своєму Спасителеві. З того моменту вона супроводжувала Його, служила Йому з любов’ю і відданістю. Саме Марія Магдалина разом із Богородицею біля хреста оплакувала страждання Господа. Вона стала свідком поховання тіла Ісуса Йосифом Аримафейським і Никодимом. Її туга була настільки великою, що вона ще вночі вирушила до гробу, де отримала вість про Воскресіння. Марія Магдалина стала першою людиною, до якої підійшов воскреслий Спаситель. Марія Клеопова. Двоюрідна сестра Діви Марії і мати апостола Якова-молодшого, названого брата Господнього по плоті.

Марія Клеопова – дружина одного з учнів Ісуса Клеопи.

Саломія – вона теж мала родинні зв’язки з Божою Матір’ю. Її синів, Якова та Іоанна, одними з перших Христос покликав до апостольського служіння. Саломія разом із синами супроводжувала Господа, служила йому, була присутня під час знакових подій у Його житті на горі Фавор та в Гефсиманському саду. Вона спостерігала за похованням Ісуса і була серед тих жінок, що принесли аромати до гробу.

Іоанна – дружина урядника царя Ірода. Була таємною послідовницею Христа, подорожувала за ним слідом, і також однією з перших почула про Воскресіння Господа.

Сусанна – про життя цієї благочестивої жінки мало що відомо. Сусанна, одна з жінок, що невідступно слідували за Вчителем.

Марія і Марфа – сестри Лазаря, якого Господь воскресив. Достовірно не відомо, чи ходили вони до гробу. Але ще до усіх цих подій радо приймали Ісуса у себе вдома, піклувалися про нього і уважно слухали кожне Його слово.

Шануючи жінок-мироносиць, знаючи долю жінок ХХІ, ми повинні зрозуміти, що віра – потужний стимул життя. Саме вона додає стійкості в скрутну годину, відкриває нові резерви у готовності прийняти муку і страждання за Господа Нашого. Віра повинна стати головним мотивом життя, визначати слова і думки, вчинки та емоції. Віра допомагає лише тоді, коли не є примарою, неспроможною спрямувати людину на праведний шлях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему