20 Квітня 2018
Новини

20 квітня світ відзначає День китайської мови

20 квітня світ відзначає День китайської мови

20 квітня – 110-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 255 днів.

У світі в цей день святкують:

Росія – Національний День донора.

Сьєрра-Леоне – День республіки.

Уругвай – День експедиції тридцяти трьох.

КНР – День китайської мови (заснований в 2010 р). День китайської мови заснований тоді ж, коли і дні інших офіційних мов ООН, – у 2010 році. З цією пропозицією виступив департамент організації, що відповідає за зв'язки з громадськістю.

День китайської мови, що відзначається 20 квітня, встановлений в пам'ять про Цан Цзе – засновника китайської писемності. За легендою, він був придворним історіографом міфічного імператора Хуан Ді і розробив набір піктограм, які згодом стали основою для ієрогліфів. Це дозволило відмовитися від вузликового письма. Вперше ім'я Цан Цзе згадується у філософському трактаті ІІІ століття до нашої ери «Сюнь-Цзи». Там говориться: «Були численні досліди зі створення писемності, але лише знаки, створені Цан Цзе, були прийняті і існують донині». Згодом древній вчений придбав міфологічні риси, його стали зображувати з чотирма очима, що символізує його особливу передбачливість.

Письмовий китайську мову вважається одним з найскладніших в світі. Щоб висловити все його багатство, використовується близько 80 тисяч ієрогліфів. Втім, для повсякденного вжитку вистачає 3-5 тисяч символів. Крім того, це одна з найдавніших мов, що існують на планеті. Китайський є державною мовою КНР, Тайваню і Сінгапуру. У деяких штатах США, зокрема, в Нью-Йорку, всі офіційні документи в обов'язковому порядку переводяться на китайську мову. Всього ж у світі на нього говорять понад 1,3 мільярда людей. Величезна кількість носіїв мови стало причиною включення китайського в число шести офіційних і робочих мов ООН. Щороку в секретаріаті ООН проводяться заходи, присвячені дням мов. У День китайської мови традиційно проходять виставки творів мистецтва, виконаних майстрами Піднебесної, а також концерти і показові виступи шкіл бойових мистецтв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему