18 Квітня 2018
Новини

Французу пересадили третє обличчя

Французу пересадили третє обличчя

Єдина людина в світі, якій зробили дві пересадки обличчя, розповіла про життя після операції. Про це повідомляє bbc.com.

Житель Франції Джером Амон (Jérôme Hamon) страждав від нейрофіброматозу першого типу – генетичного захворювання, яке призвело до розвитку пухлин на обличчі. У 2010 році йому пересадили обличчя донора, зокрема повіки і слізні канальці. За твердженням хірурга Лорена Лант’єрі (Laurent Lantieri), який робив операцію, стільки частин обличчя зазнало трансплантації вперше.

У 2015 році Амон застудився і прийняв антибіотик, який виявився несумісний з імунодепресантами, що запобігали відторгненню трансплантата. Почався некроз пересаджених тканин, і в листопаді 2017 року обличчя довелося видалити.

Пошуки нового донора затягнулися на два місяці. Весь цей час Амон був позбавлений зору, слуху та здатності говорити. Йому трансплантували нове лице в січні 2018 року. Операцію знову робив Лорен Лант’єрі.

Хоча минуло вже три місяці, Амон, як і раніше, не може ворушити губами, а шкіра і риси пересадженого обличчя не повністю збігаються з його черепом. Незважаючи на це, він не сумнівається в своєму одужанні.

Читайте також: Найменше механічне серце вживили крихітній дівчинці

«Сьогодні я почуваю себе дуже добре, – каже Амон. – Бувають моменти, коли не залишається сил, але в цілому самопочуття хороше. Найважче через тривалість госпіталізації, всіх цих ритуалів прийняття ліків, втручань протягом дня. Це втомлює, і мені не терпиться залишити їх позаду».

Амон змирився зі зміною зовнішності. «Було би жахливо, якби я не визнав нове обличчя. Це питання ідентичності », – пояснює чоловік. Як і в перший раз, він відразу ж прийняв зміни. «Мені 43 роки, а донору було 22. Так що мені тепер знову 22», – жартує він.

У 2016 році повідомлялося про найуспішнішу трансплантацію обличчя людині зі значними пошкодженнями шкіри. Її роком раніше провели фахівці з медичного центру Лангонь при Нью-Йоркському університеті. Через кілька місяців після операції пацієнт знову зміг говорити, жувати, ковтати і моргати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему