17 Квітня 2018
Новини

У Вірменії оголосили «оксамитову революцію»

У Вірменії оголосили «оксамитову революцію»

Лідер протестувальників у Єревані, глава опозиційної партії Вірменії «Цивільний договір» Нікол Пашинян оголосив початок «оксамитової революції». Про це у вівторок, 17 квітня, повідомляє tass.ru.

«У країні назріває революційна ситуація. У містах Гюмрі, Іджеван, Ванадзор, Капан і Метсамор протестувальники блокують вулиці та міждержавні дороги. Люди не йдуть на роботу, почалися масові страйки», – сказав він і додав, що революція повинна бути «народною і мирною».

В цей момент у парламенті Вірменії проходить засідання, на якому обговорюється питання про призначення колишнього президента країни Сержа Саргсяна на пост прем’єр-міністра, проти чого протестують прихильники Пашиняна. Кандидатуру Саргсяна висунула правляча Республіканська партія.

Мітингувальники зранку почали блокувати під’їзди до будівлі парламенту в Єревані, радикальна опозиція проводить ходу центром міста, також в різних районах відбуваються локальні сутички з поліцією. За даними опозиції, в відділення було доставлено 30 протестуючих. Поліція попередила про можливе застосування сили.

16 квітня прихильники Пашиняна вже блокували вулиці Єревана та спробували прорватися до будівлі парламенту, в результаті поліція змушена була застосувати спецзасоби. За останніми даними ТАСС, у результаті сутички в лікарнях опинилися 12 осіб. Генеральна прокуратура Вірменії порушила кримінальну справу за фактом масових заворушень.

У грудні 2017 року Вірменія відмовилася від президентської форми правління і стала парламентською республікою. Рішення було прийнято після референдуму. Згідно з офіційними даними Центрвиборчкому країни, за конституційну реформу проголосували 63,37 відсотка виборців (близько 825 тисяч осіб), проти – 32,32 відсотка (421 тисяча громадян). Остаточний перехід на нову форму правління відбудеться після обрання прем’єр-міністра.

Серж Саргсян залишив пост президента країни 9 квітня 2018 року. Він обіймав його 10 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему