16 Квітня 2018
Новини

У 11-річної дівчинки діагностували менопаузу (16+)

У 11-річної дівчинки діагностували менопаузу (16+)

Жительці Великої Британії Аманді Льюїс було 11 років, коли в неї вперше почалися менструації, та вже через якихось півроку в дівчинки проявилися симптоми, характерні для іншого «жіночого» стану – менопаузи. Про свій досвід британка розповіла у відеоінтерв’ю ВВС.Health.

Після шести місяців регулярних місячних вони раптово припинилися. Дівчинка почала швидко набирати вагу: якщо ще у вересні школярка носила восьмий розмір одягу, то вже в грудні того ж року поправилася до 18-го. У школі Аманда у дівчачих розмовах із подружками прибріхувала їм, що у неї є цикл, але нерегулярний, а тривожні думки заганяла подалі у глибини підсвідомості.

Діагноз «первинна недостатність функції яєчників» (кажучи простою мовою – передчасний клімакс у молодої репродуктивно активної жінки) Аманді встановили, коли їй було всього 13. У зв’язку з тим, що донька ще більше повніла, батьки повели її до лікарів. Після здачі аналізів виявилося, що її гормони в повному безладі, і тоді було визначено хворобу Аманди – вкрай ранній клімакс.

Тоді в силу юного віку дівчина-тінейджер не усвідомлювала усю серйозність ситуації. Вона розуміла тільки, що це погано. Лікарі надсилали юній пацієнтці інформацію про її стан. «Та все, що витікало з цих брошур, було націлено на сивоволосих жіночок, зображених на обкладинці. Тож я не пам’ятаю, щоби колись це прочитала», – зізнається Аманда.

«Коли ж мені виповнилося 16–18, я просто морально добивала себе думками про те, що у мене ніколи не буде бойфренда й інших пов’язаних із цим речей. Знаєте, я була позбавлена оцього щасливого інфантильного періоду, коли усі твої проблеми – це макіяж і хлопці. Натомість у мої підліткові роки мене гнітили роздуми про вартість штучного запліднення», – ділиться своєю історією Аманда.

Торік Аманда і її партнер дозріли до бажання мати дитинку. І зараз, після того, як було знайдено донора яйцеклітини і проведено процедуру ЕКЗ, Аманда вагітна. Щоб повірити у це, їй знадобився час. Бо цій миті передувало 17 років гнітючих думок, що їй не судилося пізнати радість материнства.

«Моя матка мала розміри горішка, а товщина її стінок була кілька міліметрів. Тоді як для вагітності потрібно 8–10 мм. Коли я проходила обстеження у клініці, там була донор, яка теж змішаних рас, і пожертвувала свої яйцеклітини, заморозивши їх. Вона має той же зріст, що я, таку ж вагу, волосся, колір очей. Коли я народжу свою дитину, якщо і коли закінчу годування грудьми, я можу пройти через менопаузу знову. Знову перенесу «гарячі припливи», різке збільшення чи втрату ваги», – розповідає про страхи жінка.

За статистикою, одна з 10 000 жінок віком до 20 років у Британії має передчасну менопаузу. Ранній клімакс може бути викликаний генетичними проблемами чи ауто-імунною недугою, та здебільшого причина цього стану не відома.

Аманда не бажає жодній із дівчат пройти через те, через що пройшла вона. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему