16 Квітня 2018
Новини

Керівників ОСББ штрафуватимуть за відмову вручати повістки

Керівників ОСББ штрафуватимуть за відмову вручати повістки

Голів ОСББ почали штрафувати за те, що вони відмовляються вручати повістки своїм мешканцям-призовникам. Хоча юристи кажуть, що вручати повістки можуть тільки співробітники військкоматів – пише vesti-ukr.com.

Весняна призовна кампанія в Україні йде вже майже два тижні. В армію, за даними Кабміну, повинні піти 15 190 юнаків. Причому повістку змушують вручати як співробітників відділів кадрів, так і керівників ОСББ.

Напередодні голові Асоціації ОСББ у Луцьку Юлії Сабатюк у міському військкоматі вручили розпорядження, за яким вона повинна оповістити призовників і забезпечити їх явку до військкомату. В результаті керівника ОСББ оштрафували на 850 грн.

«Коли я отримала розпорядження, то розуміла, що у мене не буде часу на його оскарження, адже його принесли перед самим початком призову. Я вирішила піти в військкомат сама. Там мені відразу ж виписали постанову про правопорушення і сплату штрафу. Я очолюю ОСББ і не маю стосунку до призовників, і у мене немає повноважень забезпечувати їх явку», – розповіла Юлія Сабатюк, яка подала позов до суду на неправомірні дії з боку військкомату.

Такий же випадок зафіксували і в Харкові. Правда, в одному з військкоматів Харківської області розповіли, що частина керівників ОСББ погоджується співпрацювати і розносить повістки по квартирах або поштових скриньках. «Тому що займатися призовом – це ще й обов’язок місцевої влади. Адже призовну комісію на місцях навіть очолюють представники місцевої влади. Нехай читають закон, що входить в їхні обов’язки», – каже один із харківських воєнкомів.

Також повістки приносять і на роботу призовникам. Зокрема, на одному з комунальних підприємств столиці є спеціальний співробітник військкомату, який вручає повістки призовникам особисто в руки. «Оскільки мені довелося підписати повістку, в мене тепер два виходи – або звільнятися з роботи, або йти служити», – сказав киянин Ігор В., якому повістку вручили у відділі кадрів.

Призовників набрати складно

Тим часом у військкоматах кажуть, що набір тільки почався. У Генштабі прокоментували, що все йде відповідно до термінів.

Правда, цьогоріч для призовників з’явилася низка нововведень. Зокрема, минулого тижня в Раді прийняли законопроект, згідно з яким брати на контракт можуть чоловіків із числа строковиків до 30 років (раніше було до 21 року). Також контрактники, яких раніше визнали непридатними для військової служби за результатами захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), отриманих під час військової служби, та які отримали інвалідність, зможуть продовжити службу за контрактом, якщо самі цього захочуть і звернуться до керівництва із заявою.

Вручати повістки можуть тільки співробітники військкомату

Як пояснив адвокат Віталій Наум, вручати повістки призовникам можуть тільки співробітники військкомату й особисто в руки. «Притягнути до відповідальності призовника можуть тільки в тому разі, якщо призовник особисто отримав повістку в руки від представника військкомату і не з’явився. Передати сусідові або першому зустрічному повістку для когось вони не можуть. І якщо буде стояти ваш підпис, то це привід для оскарження в суді. Якщо людину повідомили усно і вона не ставила ніяких підписів, наслідків для неї ніяких не буде», – каже Наум.

За його словами, забезпечити явку роботодавець або керівник ОСББ не може, адже немає чіткого механізму виконання такої норми. А привести свого підлеглого за вухо до військкомату не можна, так само, як і застосовувати до нього санкції, наприклад, звільнити з роботи.

Солдати хочуть носити бороду

На сайті Президента з’явилася петиція, яка пропонує прийняти закон, що дозволяє носити бороду як військовослужбовцям-контрактникам, так і строковикам. «Борода – це символ мужності і сили. Потрібно, щоб українська армія відійшла від радянських традицій», – вважає автор петиції Микола Сенюк.

Втім, поки петиція набрала всього 26 голосів з 25 тисяч необхідних для її розгляду. Нагадаємо, минулого року міністр оборони Степан Полторак уже підписав указ, згідно з яким бороду і вуса дозволили носити під час бойових і навчально-бойових завдань. Правда, за умови, що вони відповідають вимогам гігієни і не заважають носінню спорядження. До цього такий привілей був тільки в офіцерів і прапорщиків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему