16 Квітня 2018
Новини

Сидячий спосіб дуже шкодить пам’яті

Сидячий спосіб дуже шкодить пам’яті

Фахівці з Університету Бостона в США провели низку досліджень і з’ясували: відсутність фізичної активності сприяє «усиханню» мозку людини, зменшуючи його в розмірах.

Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS One.

Те, що сидячий спосіб життя шкідливий і треба більше рухатися, – ми знаємо. Тепер же вчені виявили, що він шкодить ще й нашій пам’яті.

За даними дослідження, навіть інтенсивна фізична активність не захищає мозок від наслідків довгої нерухомості. Сидячий спосіб життя також пов’язують з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та ожиріння.

Читайте також: Сидяча робота: як швидко вона нас вб'є

Брак рухливості впливає на експліцитну пам’ять, яка фіксує події, котрі із часом стають спогадами.

Науковці опитали 35 добровольців віком від 45 до 75 років. У жодного з них не було симптомів деменції, неврологічних розладів, травм голови чи хімічної залежності.

Учасники експерименту розповіли дослідникам про те, скільки годин на день вони зазвичай сидять, а скільки займаються різною інтенсивною чи помірною фізичною активністю. Згодом їм було зроблено МРТ.

Читайте також: У дитини погана пам’ять? Час гратися!

Дослідники виявили зв’язок між кількістю годин, які люди провели в сидячому положенні, та зменшенням медіальної частини скроневої частки кори великих півкуль головного мозку. Зміни торкалися основи гіпокампу, однієї з перших зон мозку, яку вражає хвороба Альцгеймера, енторінальної кори та парагіпокампальної звивини.

Отож, автори дослідження дійшли висновку, що підтримка гарної фізичної форми в середньому віці сприяє збереженню молодості мозку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему