11 Квітня 2018
Новини

Навіщо українці масово скуповують землю в Польщі

Навіщо українці масово скуповують землю в Польщі

У Міністерстві внутрішніх справ Польщі відзвітували, що українці отримали половину всіх дозволів на купівлю земельної нерухомості, виданих іноземцям – фізичним особам. Також у пошані в українців і житло в Чехії, Іспанії, Німеччині, правда, тут при придбанні можуть виникати нюанси – пише vesti-ukr.com.

Як розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, у Польщі великий попит має житло для українців середнього достатку, причому купують собі нерухомість для того, щоб у майбутньому залишитися там для постійного проживання.

«Польща – найближча нам за менталітетом, і зарплати там у рази вищі, ніж в Україні, тому основні покупці – жителі Західної України, прикордонної зони і так далі. Там ніхто не будує хороми по 400 метрів, там будиночки скромні. Крім того, ціни не такі вже й високі – в середньому на 15% вищі, ніж в Україні. Але там зарплати в кілька разів більші. Польські роботодавці дуже активно беруть до себе працівників з України. Як наслідок, винаймати не дуже вигідно, а ось купити, взяти кредит у банку або ж у самого працедавця, якщо співробітник особливо цінний, для будівництва будинку дуже навіть реально», – каже Костецький.

За його словами, вартість житла там становить у середньому $500–600 за квадратний метр, причому 10% суми – ціна землі для забудови. Перевагу, як правило, віддають великим містам, у яких зосереджені промислові підприємства.

Згідно з місцевими законами, іноземець може купити в Польщі нерухомість без дозволу міністра внутрішніх справ, якщо планує придбати квартиру в багатоквартирному будинку або гараж. При цьому необхідно перебувати в країні на законних підставах: мати візу, дозвіл на перебування. Також можна купити квартиру, перебуваючи за межами Польщі. Не потрібно дозволу глави МВС Польщі й тим, хто перебуває у шлюбі з громадянином Польщі і законно проживає принаймні два роки в цій країні. Дозвіл необхідний, якщо іноземець хоче купити в Польщі будинок або квартиру в прикордонній зоні, незалежно від його правового статусу в цій країні. Щоб отримати такий дозвіл, необхідно сплатити державний збір – +1570 злотих (майже 12 000 грн). Процедура видачі дозволів зазвичай триває від двох до чотирьох місяців.

Президент Асоціації траблшутерів Сергій Креймер додає, що, незважаючи на лояльність польської влади до українців, можуть виникнути і проблеми з доведенням законності отримання грошей на житло. «У Польщі можуть зажадати підтвердження від банку або місцевої кредитної спілки в тому, що ти зібрав ці гроші, або ж попросять довести, що кошти потрапили до Польщі легально. Як правило, тут і виникає проблема, адже з України офіційно можна вивезти лише 10 тисяч євро за один раз. Щоб це обійти, наші люди ввозять гроші частинами або по 10 тисяч на людину, а опісля кладуть усе на один рахунок – і тут теж постає питання про законність цих коштів. При цьому польські податкові органи досить лояльні, але старанніше перевіряють саме дорогу нерухомість», – каже Креймер.

НЕ ТІЛЬКИ ПОЛЬЩА

Як розповіла заступник директора юридичної компанії Elionorum Олена Козак, багато українців купує житло біля моря. «Є запити на Грузію, тому що вона активно рекламується. Болгарія вже давно пішла на спад. Але, в принципі, люди беруть те, що доступніше і дає якісь переваги». За словами Креймера, крім Польщі, в Європі найчастіше купують житло в Чехії, Німеччині та Іспанії – в цих країнах іноземцю найпростіше придбати нерухомість. Як правило, житло купляють для кількох цілей: для здавання в оренду, для своїх дітей, які збираються навчатися за кордоном (у цьому разі нерухомість набувають за три-п’ять років до початку навчання і весь цей час житло також здають), і для отримання посвідки на проживання.

Юристи пояснюють, що перевагу віддають не ділянкам під забудову, а вже готовому житлу, адже в деяких країнах купувати ділянку невигідно, адже поки там буде вестися будівництво, власник відповідатиме не тільки за саму споруду, а й за все, що відбувається на ділянці: наприклад, підтримувати порядок і навіть оплачувати лікування перехожого або будівельника, якщо він отримає на будові будь-які пошкодження. Крім того, є і низка норм щодо термінів проведення на купленій ділянці ремонтних або комунікаційних робіт, і в разі їх недотримання власнику може загрожувати серйозний штраф.

Саме укладення угоди, за умови дотримання всіх юридичних норм для іноземців, може забрати від двох тижнів до кількох місяців. При цьому навіть якщо вона оформлена, в’їхати в своє житло можна буде лише через якийсь час, адже її законність перевірятимуть. Правда, є і нюанси.

«У Німеччині останнім часом через наплив мігрантів ускладнили придбання нерухомості – там стали вимагати довідку від покупця про походження коштів. І саме із цим у наших співвітчизників виникають проблеми, позаяк довідки, видані в Україні, тут не котируються і доводиться їх віддавати на перевірку місцевим незалежним експертам. Сама ця процедура тривала, залежно від складності справи може зайняти від двох до 20 тижнів», – каже Креймер.

В Іспанії нерухомість в основному купується або більш дорогого сегмента, або дуже дешевого. Це пов’язано з тим, що, за місцевим законодавством, іноземці не завжди можуть оформити житло на себе безпосередньо, а тому звертаються в ТОВ, що загрожує ризиками при купівлі – компанія, яка володіє нерухомістю, повинна подавати вчасно фінансові звіти, які не безкоштовні. Люди саме на звітах намагаються економити, і часто можна заробити арешт на свою нерухомість. За словами юриста, перелік документів у кожній країні різний – у Чехії, наприклад, можуть зажадати довідку про склад сім’ї, щоб нотаріус переконався, що ти не отримуєш житло потай від чоловіка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему