7 Квітня 2018
Новини

Звідки прийшла до нас традиція крашанок?

Звідки прийшла до нас традиція крашанок?

В історії відомо декілька переказів. Перший розповідає про яйце, яке подарували римському імператорові Тиберію. Марія Магдалина із цим подарунком повідомила про Воскресіння Ісуса. А те диво (яйце набуло червоного кольору), що сталося на очах Тиберія, свідчило про істинну силу християнської віри. Відповідно до цієї легенди, червоний колір яйця – це символ крові, пролитої на хресті Ісусом.

За іншою версією, яйця розписувала Діва Марія для того, щоб розважати Месію, коли Христос був ще дитиною.

Третій переказ оповідає про тих, хто зібрався на трапезу після страти Христа. Подавали смажену курку й варені яйця. Один із гостей, насміхаючись, пригадав, що через три дні страчений повинен воскреснути, на що господар будинку заперечив: «Це трапиться, коли курка на столі оживе, а яйця стануть червоними». Тої ж миті все сталося так, як він сказав.

Але дослідники українських традицій стверджують, що крашанка має свою дохристиянську історію: її як символ народження світу використовували ще язичники. Орнамент писанок теж сягає ще язичницьких часів. А трикутники, спіралі, свастика, трироги, котрі ми досі зображаємо на писанках, – це, на думку науковців, зашифровані послання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали