Чим корисний та чим шкідливий корінь хрону – у розмові з лікарем вищої категорії, гастроентерологом-дієтологом Ларисою Бойченко і травознаєм Галиною Борбенчук.
– Які корисні властивості містить хрін і чим він допомагає?
Лікар: «Хрін – натуральний антимікробний, противірусний та антигрибковий засіб, він має потужну бактерицидну дію, яка зміцнює організм. Хрін – дуже ефективний стимулятор для нашого травлення, прекрасно спалює жирові відкладення, позитивно впливає на нашу мікрофлору та чудово зміцнює імунітет. Недарма хрін особливо популярний у період застіль, адже така їжа дуже багата на калорії та жир. Додавання хрону до страв дещо нівелює згубну дію такого навантаження, він стимулює виділення шлункової секреції та посилює жовчовиділення. У складі кореня хрону містяться магній, мідь, залізо, кальцій, калій, фосфор, глюкоза, фолієва кислота, вітаміни групи В1 В6 РР, вітамін С, якого у хроні більше ніж у лимонах. Усе це позитивно впливає на травлення, тому у святкові дні, коли людина переїдає, хрін особливо потрібний».


Травознай: «Хрін часто використовують у народній медицині, з його коренів готують настоянки та ліки. Корінь хрону містить у собі низку лікувальних властивостей, він має тонізувальну дію та антибактеріальний ефект, підвищує апетит та допомагає при хворобах нирок. Найкориснішою є настоянка з медом, вона бореться з різними інфекційними захворюваннями та нормалізує цукор у крові. Настоянки варто вживати при захворюваннях ротової порожнини та наносити на шкіру задля загоєння невеликих ран. Рецепт настоянки при застуді дуже простий та дієвий. Подрібнений корінь хрону змішати з теплим медом у співвідношенні один до одного. Таку суміш необхідно приймати тричі на день, але не більше від 50 грамів на добу. Узимку хрін рятує від респіраторних недуг, тому його можна навіть вдихати».
– Кому хрін протипоказаний?
Лікар: «Хрін – спеція, це означає, що вживати його слід в невеликих кількостях. Ні в якому разі його не варто вживати натщесерце. Протипоказаний хрін людям із захворюваннями бронхів, шлунка, нирок, підшлункової залози, при виразково-некротичному коліті. Не рекомендується хрін людям із запаленням ротової порожнини».
Травознай: Здоровим людям вживати хрін потрібно, дотримуючись міри. Не рекомендується хрін вагітним жінкам і матерям, які годують груддю, людям з нестабільним тиском та тим, у кого проблеми зі щитоподібною залозою. Хрін – це приправа, тому корисний в міру.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.