4 Квітня 2018
Новини

Українці мало не раз на тиждень «вмирають» за субсидії

Українці мало не раз на тиждень «вмирають» за субсидії

Якщо раніше випадки воскресіння вважалися дивом, то тепер українці займаються цим мало не раз на тиждень. Причина їх «смерті» - родичі хочуть отримувати субсидію. Тільки з початку року два десятка наших земляків через суди доводили, що «поховали» їх занадто рано. Причому найчастіше «на тому світі» опинялися заробітчани – пише vesti-ukr.com.

Житель Кривого Рогу Віктор С. офіційно «помер» в червні 2017-го, про що відповідне рішення видав Довгинцівський райсуд міста. А все почалося з того, що в минулому році дружині Віктора, 56-річній Любові, стало накладно платити за квартиру. Вона попросила суд визнати чоловіка безвісно відсутнім, а потім померлим. Мовляв, прожили разом 25 років. А потім чоловік зібрав речі і зник. «Таке визнання допоможе мені зняти його з реєстрації в квартирі, зменшити комунальні нарахування», - заявила в суді дружина.

Але дочка «померлого» пошуки батька не кинула і звернулася в поліцію Португалії. Уже в жовтні 2017 року одержала від них відповідь, що у них є чоловік, який представляється ім'ям її батька. Правда, ніяких документів у того немає - все втратив, бо зловживав алкоголем. Зараз дружина знову пішла в суд Кривого Рогу, тепер уже визнавати чоловіка живим. На підтвердження надала його фото, де він тримає в руках газету, на якій видно дату - 2.11.2017. І суд «воскресив» українця.

Живі мерці

І такі метаморфози не рідкість. У Полтаві 43-річний Андрій Д. теж через суд скасував «свою смерть». Його інтерес в цій справі представляв адвокат Юрій Христофоров. «Мій клієнт поїхав на заробітки до Польщі ще в 2006 році. А про те, що його визнали померлим, дізнався, коли пішов оформляти новий закордонний паспорт. Можливо, це сталося через те, що дружина мала певні майнові інтереси. Але в січні ми через суд скасували це рішення», - розповів Юрій Христофоров.

У Токмаку Запорізької області в суді «оживили» В'ячеслава Ж., який багато років тому виїхав на заробітки в Росію. Там він спочатку потрапив в аварію, потім втратив паспорт, довго лікувався. А «поховала» його колишня дружина. Для підтвердження своїх слів В'ячеслав привів на засідання мати, яка визнала свого сина.

Читайте також: Кому з українців можуть відмовити в отриманні субсидії?

Микола Г. з Львівської області тільки в 2017 році дізнався від родичів, що він більше «не жилець». Кілька років Микола був на заробітках в Чехії, а дружина через суди визнала його спочатку безвісти зниклим, а потім померлим.

Олена С. з Кобеляцького району Полтавської області теж довгий час була на заробітках за кордоном. Але кілька років тому повернулася на батьківщину. Про те, що «померла», дізналася, коли пішла вклеювати фото в паспорт (в 45 років). Зараз Олена живе під Києвом і працює пекарем. «У мене вже все добре, був відмінний адвокат, і суд швидко поновив мене на живих», - запевнила нас Олена.

Віктор Литвинчук поїхав на заробітки в Санкт-Петербург, а в батьківський будинок в Житомирській області повернувся в грудні 2017-го. Тоді і дізнався, що дружина його «поховала». «Вона точно знала, де я перебуваю. Мало того, я періодично приїжджав додому!»- обурений Віктор.

Багато хто знає, що "померли"

Як пояснили нам юристи, причиною таких масових «живих мерців» стали бідність і субсидії. «Ще п'ять років тому такі випадки були одиничними. Але зараз їх кількість збільшилася, а основна причина в зубожінні населення. Багато хто виїжджає на заробітки в пошуках кращого життя. А близькі, щоб заволодіти житлом або отримати субсидію, їх «ховають». Спочатку вони звертаються в поліцію, що родич пропав безвісти. Там відкривається справа за статтею «Умисне вбивство», а через три роки таких «зниклих» визнають померлими, близькі їх виписують і оформляють документи. Масштаби такого «юридичного шахрайства» найближчим часом будуть тільки рости, впевнені юристи», - каже адвокат Іван Ліберман.

Підтвердження тому - десятки справ, якими завалені суди. Скрізь родичі аргументують, що при оформленні субсидій від них вимагають довідку про сукупний дохід, в тому числі і зниклого родича. А без цього їм відмовляють в субсидії. Тому суди йдуть назустріч українцям, і якщо документи в порядку, то визнають родича померлим. Але не завжди. Наприклад, в Христинівському районі Черкаської області мама через субсидії дійшла вже до Апеляційного суду області. Вона пояснює, що син в 2014-му поїхав на заробітки. «І за моєю інформацією, він там помер і похований за нез'ясованих обставин. Існуючий стан позбавляє мене права на субсидію», - розповіла суддям Катерина Володимирівна. Але друзі чоловіки говорять, що в 2015-му отримували від нього СМС-повідомлення з привітаннями. Тому матері знову відмовили у визнанні сина безвісти зниклим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему